Tun M naik kereta gabungan 5G ke pelancaran pameran

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad (dua, kanan) melihat dengan lebih dekat 'Autonomous Car' semasa hadir pada Majlis Perasmian 'Malaysia 5G Showcase' di Kompleks Perbadanan Putrajaya hari ini. - Foto Bernama
A
A

PUTRAJAYA - [DIKEMASKINI] Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menaiki kereta pemanduan sendiri dengan gabungan 5G dari Istana Kehakiman ke Kompleks Perbadanan Putrajaya di sini untuk ke majlis pelancaran Pameran 5G.

Beliau menaiki kenderaan Proton Exora dengan gabungan 5G itu bersama Menteri Komunikasi dan Multimedia Gobind Singh Deo selama lima minit.

Kereta 5G pemanduan sendiri itu dibangunkan oleh Ericsson dan Celcom melalui perkongsian dengan eMooVit, sebuah syarikat pemula teknologi tinggi.

Kenderaan pelbagai guna itu dilengkapi dengan sejumlah kamera, radar dan alat pengesan yang membolehkah kenderaan itu mengesan persekitarannya.

Kenderaan itu menggunakan kombinasi alat pengesan, kamera, radar dan kecerdasan buatan (AI) untuk bergerak antara destinasi tanpa pemandu manusia.- Bernama


Bermula dengan hanya RM5 anda telah menyokong Berita Fakta dan Komprehensif kami, sokong berita kami.
Terima Kasih Rakyat Malaysia