Tiada tangkapan isu gegantung provokasi: Polis

No Image Caption
A
A
A

SEREMBAN - Tiada sebarang tangkapan dibuat setakat ini berkaitan isu pemasangan gegantung provokasi mengandungi ungkapan berunsur perkauman semasa kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Rantau.

Pegawai Perhubungan Media Polis Diraja Malaysia (PDRM) bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Rantau, DSP Ahmad Jamaludin.berkata pihaknya setakat ini hanya mengambil keterangan daripada saksi-saksi terlibat.

"Kita terima satu laporan yang dibuat oleh 'pihak terganggu' dengan keadaan itu manakala tiga laporan diterima bagi menafikan penglibatan dalam hal itu," katanya kepada pemberita selepas meninjau proses pengundian awal di Balai Polis Rantau dekat sini hari ini.

Kempen PRK DUN Rantau sebelum ini dicemari dengan tindakan pihak tidak bertanggungjawab memasang gegantung yang mengandungi ayat berbentuk provokasi terhadap calon Pakatan Harapan, Dr S Streram.

Sementara itu beliau berkata setakat semalam, pihaknya telah menerima 73 laporan dan membuka 15 kertas siasatan di bawah Akta Pilihan Raya 1954 dan Kanun Keseksaan sepanjang kempen PRK berlangsung, namun tiada kesalahan serius dilaporkan berlaku.

"Manakala 238 permit ceramah telah diterima dan diluluskan setakat ini," katanya.

Mengenai hari pengundian pada Sabtu ini, beliau berkata sebanyak 1,100 pegawai dan anggota dari seluruh negeri akan ditugaskan di kesemua pusat mengundi dan penjumlahan undi bagi memastikan tiada sebarang insiden tidak dingini berlaku.

Beliau turut menasihati para pengundi untuk turun awal pada hari pengundian bagi mengelakkan kesesakan lalu lintas selain meminta para penyokong agar tidak melakukan sebarang provokasi pada hari berkenaan.

Artikel Berkaitan:

Proses pengundian awal bermula 8 pagi ini di dua pusat pengundian masing-masing di Pangkalan Udara (PU) Sendayan dan Balai Polis Rantau.

Ia membabitkan seramai 74 anggota tentera dan pasangan yang akan membuat pengundian di PU Sendayan serta 36 anggota polis di Balai Polis Rantau.

PRK itu menyaksikan pertembungan empat penjuru membabitkan calon Pakatan Harapan Dr S. Streram, calon Barisan Nasional iaitu bekas Menteri Besar Negeri Sembilan Datuk Seri Mohamad Hasan serta dua calon Bebas iaitu suri rumah R. Malarvizhi dan bekas pensyarah Mohd Nor Yassin.

Ia diadakan berikutan keputusan Mahkamah Persekutuan menolak petisyen difailkan Mohamad, yang juga penyandang DUN Rantau selama tiga penggal untuk mengetepikan keputusan Mahkamah Pilihan Raya Seremban pada 16 Nov tahun lalu, yang mengisytiharkan kemenangan beliau bagi kerusi berkenaan pada Pilihan Raya Umum ke-14 terbatal dan tidak sah. - Bernama