Sila log masuk terlebih dahulu.

Bank Negara Malaysia dijangka naikkan OPR sekali lagi: Moody's

BNM dijangka menaikkan OPR sebanyak 25 mata asas kepada 2.25 peratus pada MPC keempatnya pada minggu ini.
BNM dijangka menaikkan OPR sebanyak 25 mata asas kepada 2.25 peratus pada MPC keempatnya pada minggu ini.
A
A
A

BANK Negara Malaysia (BNM) dijangka menaikkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) sebanyak 25 mata asas (bps) kepada 2.25 peratus pada Mesyuarat Dasar Monetari (MPC) keempatnya pada minggu ini, kata Moody’s Analytics.

Mesyuarat MPC dua hari BNM dijadualkan bermula Selasa.

Sementara itu, MIDF Research berkata, BNM akan "mempertimbangkan untuk satu lagi kenaikan kadar sebanyak 25 mata asas" berikutan peningkatan berterusan dalam inflasi teras, sekali gus mencerminkan permintaan dalam negeri yang kukuh.

"Selain itu, momentum positif dalam jualan perdagangan pengedaran, penurunan kadar pengangguran kepada tahap rendah baharu pandemik iaitu 3.9 peratus pada 22 April 2022 serta kadar pengembangan dua angka perdagangan luar memberikan tanda-tanda positif terhadap pemulihan kukuh ekonomi,” katanya dalam satu nota penyelidikan.

Pada mesyuarat MPC ketiga yang diadakan pada bulan Mei, bank pusat itu telah menaikkan OPR sebanyak 25 mata asas kepada 2.00 peratus. Kadar siling dan lantai bagi koridor OPR juga masing-masing meningkat kepada 2.25 peratus dan 1.75 peratus.

Ia berkata, pembukaan semula ekonomi global yang berterusan dan peningkatan dalam keadaan pasaran buruh terus menyokong pemulihan aktiviti ekonomi. - Bernama

Artikel Berkaitan: