Sila log masuk terlebih dahulu.

Jamu pelajar tahfiz 160kg durian

Zulkifli (berbaju merah jambu) menghulurkan buah durian yang telah dikupas kepada pelajar tahfiz Madrasah Khoirul Uloom.
Zulkifli (berbaju merah jambu) menghulurkan buah durian yang telah dikupas kepada pelajar tahfiz Madrasah Khoirul Uloom.
A
A
A

SEREMBAN - Seramai 70 pelajar tahfiz Madrasah Khoirul Uloom di sini diraikan oleh Persatuan Cakna Rasa Sayang (PCRS) dengan 160 kilogram (kg) durian pada Isnin.

Penaung PCRS, Zulkifli Muhamed berkata, program itu dianjurkan bertujuan berkongsi rezeki sempena musim durian kali ini.

"Sekarang ini musim durian dan semestinya anak-anak di pusat tahfiz ini juga ada keinginan untuk makan durian tapi hasrat itu hanya disimpan dalam hati.

"Jadi kita ambil ruang belanja anak-anak ini makan durian dan ia juga sebagai menghargai sumbangan mereka yang saya boleh katakan membawa kerahmatan dalam sesebuah kawasan," katanya kepada Sinar Harian.

Menurutnya, program sama turut diadakan untuk 10 keluarga anak-anak yatim di bawah PCRS.

Pelajar tahfiz Madrasah Khoirul Uloom seronok makan durian
Pelajar tahfiz Madrasah Khoirul Uloom seronok makan durian

Jelas beliau, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan masyarakat boleh mengambil peluang pada musim durian ini untuk beramal kerana bukan semua mampu menikmati keenakan buah durian.

"Biasanya ramai tertumpu meraikan pelajar tahfiz dan anak yatim pada bulan Ramadan saja tetapi sebenarnya ia perlu pada bila-bila masa," katanya.

Artikel Berkaitan:

Sementara itu, Mudir Madrasah Khoirul Uloom, Mohammad Farhan Md Khair, 33, berkata, ia pertama kali pihak luar memberi sumbangan durian bagi meraikan pelajar tahfiz di situ.

"Kami berbesar hati dan bersyukur dengan sumbangan ini. Di madrasah ini, ada 70 pelajar berusia 13 hingga 17 tahun dan ada dalam kalangan mereka adalah anak yatim.

"Jika ditanya sudah semestinya ada yang mahu makan durian, namun peruntukan yang ada lebih diutamakan untuk keperluan mereka," katanya