Sila log masuk terlebih dahulu.

Terbuka Malaysia: Yamaguchi tewas aksi pusingan pertama

Aksi Yamaguchi sewaktu menentang pemain Indonesia Gregoria Mariska Tunjung pada perlawanan pusingan kelayakan Kejohanan Petronas Terbuka Malaysia 2022 di Axiata Arena Bukit Jalil hari ini. Foto Bernama
Aksi Yamaguchi sewaktu menentang pemain Indonesia Gregoria Mariska Tunjung pada perlawanan pusingan kelayakan Kejohanan Petronas Terbuka Malaysia 2022 di Axiata Arena Bukit Jalil hari ini. Foto Bernama
A
A
A

[DIKEMAS KINI] TERBUKA Malaysia 2022 bermula dengan kekecewaan terbesar kejohanan badminton itu apabila pemain wanita nombor satu dunia, Akane Yamaguchi disingkirkan oleh pemain Indonesia Gregoria Mariska Tunjung pada pusingan pertama.

Pemain dari Jepun berusia 25 tahun itu dikejutkan dengan kekalahan straight set kepada Gregoria 14-21, 14-21 pada perlawanan pembukaan yang berlangsung selama 27 minit di Axiata Arena di sini pada Selasa.

Ia merupakan kekalahan kedua Yamaguchi kepada bekas Juara Remaja Dunia berusia 22 tahun itu dalam 10 pertemuan, dengan yang pertama adalah perlawanan pertama mereka pada acara berpasukan Sukan Asia 2018 di Jakarta.

Bercakap kepada pemberita selepas perlawanan itu, penyandang juara dunia Yamaguchi berasa tidak percaya beliau tewas dalam aksi itu.

"Beliau (Gregoria) sangat fokus dalam perlawanan ini dan saya tidak beraksi dengan baik. Saya masih tidak percaya kenapa saya kalah," katanya.

Sejak memenangi All England pada Mac, pemain Jepun itu masih belum memenangi sebarang gelaran dengan yang terbaik adalah kedudukan kedua pada Kejohanan Asia.

Sementara itu, Gregoria bersetuju bahawa Yamaguchi tidak berada dalam prestasi terbaiknya pada Selasa.

"Mungkin saya ada sedikit kelebihan kerana beliau belum dapat memberikan tekanan pada set pertama, mungkin tidak bersedia, manakala pada set kedua saya mulakan dengan lebih baik.

Artikel Berkaitan:

"Saya tidak letak sasaran khusus di sini, ambil pendekatan langkah demi langkah dan mahu lebih bagus berbanding kejohanan sebelum ini," katanya.

Pada pusingan kedua, Gregoria dijadual berhadapan pemenang antara dua pemain China, Wang Zhi Yi dan He Bing Jiao. - Bernama