Sila log masuk terlebih dahulu.

'Adibah Noor bintang serba boleh, penyayang yang akan dirindui'

Allahyarhamah Adibah Noor
Allahyarhamah Adibah Noor
A
A
A

SHAH ALAM- Selebriti dan personaliti tanah air menggunakan platform media sosial bagi memberi penghormatan kepada penyanyi bersuara lunak, Allahyarhamah Adibah Noor yang meninggal dunia pada Sabtu lalu.

Memetik laporan The Star, penyanyi yang berumur 51 tahun itu menghembuskan nafas terakhir pada jam 8.15 malam di sebuah hospital di Kuala Lumpur.

Dilaporkan Allahyarhamah Adibah Noor menghidap kanser ovari.

Pelawak terkenal tanah air, Harith Iskander berkata, beliau benar-benar terkejut mendengar berita mengenai pemergian Allahyarhamah Adibah Noor.

Harith Iskander
Harith Iskander

“Setiap kali saya bercakap tentang Allahyarhamah Adibah Noor, saya sentiasa mengisytiharkan dia antara vokalis terbaik dan paling jujur.

"Dia memberi Dr Jezamine Lim (isteri Harith) dan saya sendiri penghormatan untuk membuat persembahan di perkahwinan kami pada 2010 dan ia adalah detik yang akan kami hargai selama-lamanya," katanya di siaran di Facebooknya.

Artikel Berkaitan:

Mengulas lanjut, Harith berkata, selama bertahun-tahun bersahabat, dia mendapati bahawa arwah mempunyai amat menyayangi kucing dan mereka yang kurang bernasib baik.

“Dalam kerjayanya, kadang-kadang dia seorang yang mementingkan kesempurnaan dan tidak diam sahaja tetapi dia sentiasa profesional serta berterus-terang apabila dipanggil.

“Saya tak tahu nak cakap apa. Minta maaf Kak Dib (Allahyarhamah Adibah Noor). Sepatutnya saya tahu awak tak sihat,” ujarnya.

Dalam kerjayanya yang cemerlang, Adibah memegang watak Puan Hajar iaitu pengetua sekolah dalam rancangan Astro ‘Oh My English’.

Dia adalah seorang guru sebelum dia menyertai perniagaan pertunjukan.

Sementara itu, pelakon, Sofia Jane menyifatkan Adibah sebagai seorang yang bijak.

"Hakikat bahawa dia masih berani bekerja beberapa hari yang lalu sebelum pemergiannya membuat saya terharu," menurutnya.

Selain itu, seorang lagi pelakon, Susan Lankester berkata, Adibah adalah seorang yang sangat berbakat besar.

"Dia boleh menyanyi, boleh berlakon, berdrama dan lebih-lebih lagi, dia sangat baik hati

“Dia seorang yang sangat berbakat. Dia boleh menyanyi, dia boleh berlakon dan lebih-lebih lagi dia sangat baik.

“Dia menghargai anda sebagai seorang insan dan setiap kali saya terserempak dengannya, dia sentiasa bersedia untuk menyambut anda dengan pelukan, senyuman dan anda akan merasai kehangatan tenaga lembutnya. Dia akan dirindui,” jelasnya.

Di samping itu, pelakon dan penerbit, Puan Sri Tiara Jacquelina berkata, Allahyarhamah Adibah Noor dipercayai meninggal dunia akibat kanser ovari peringkat keempatnya.

"Ini sangat menyayat hati, saya sentiasa menyayanginya dan sangat percaya pada bakatnya," katanya.

Dalam pada itu, pelakon, Afdlin Shauki di laman Instagramnya meminta pengikutnya membacakan doa Al-Fatihah untuk Adibah yang dipanggil rakannya.

Pada 8 Jun lalu, Allahyarhamah Adibah Noor telah memuat naik foto dirinya di Instagram, bekerja sebagai pengacara majlis di Selangor.

Selain itu juga, Pengurus Besar dan Penyampai Radio Suria FM, Roslinda Abdul Majid atau lebih dikenali Dj Lin mengingati Allahyarhamah Adibah Noor sebagai rakan sekerja yang baik hati ketika menjadi hos rancangan pagi di stesen radio tersebut.

“Keluarga Suria mengucapkan takziah kepada keluarga Allahyarhamah Adibah Noor. Dia adalah sebahagian daripada keluarga kami.

"Walaupun syif kami berbeza, dia bekerja pada waktu pagi manakala jadual saya pada waktu malam tetapi kami mendapat peluang untuk mengenali satu sama lain semasa mesyuarat dan acara majlis.

“Dia akan sentiasa membawa makanan untuk kami dalam mesyuarat. Dia sangat baik,” ujarnya.

Dilahirkan di Kuala Lumpur, Allahyarhamah Adibah Noor bekerja sebagai guru Bahasa Inggeris selepas menamatkan pengajian di Universiti Kebangsaan Malaysia dalam bidang Pengajaran Bahasa Inggeris sebagai Bahasa Kedua.

Selepas berkhidmat dalam bidang mengajar, Allahyarhamah Adibah Noor berpindah ke jawatan korporat.

Dia memberitahu The Star dalam satu temu bual 2012 bahawa penguasaannya dalam bahasa Inggeris membantunya untuk mendapat pekerjaan dengan mudah dalam perhubungan awam.

"Bahasa Inggeris membuka banyak pintu dalam pasaran kerja dan peluang untuk seseorang yang menguasai bahasa itu adalah banyak," menurutnya.

Allahyarhamah Adibah Noor kemudian menceburkan diri ke kancah hiburan.

Allahyarhamah Adibah Noor telah berlakon lebih daripada 15 filem, termasuk Sepet, Gubra dan Mukhsin, drama-drama TV serta mengeluarkan tiga album.

Arwah juga aktif dalam adegan teater tempatan.

Ramai pengguna media sosial turut memberi penghormatan untuk Allahyarhamah Adibah Noor bagi mengenang bakat dan kebaikannya.

“Terima kasih kerana menghiasi kami dengan potongan komedi iklan ikonik anda, suara yang merdu, 'tweet' yang boleh dikaitkan dan semua yang positif.

“Anda akan dirindui, kak Adibah Noor. Al-Fatihah," kata pengguna media sosial, Aizad Aslam.

“Adibah Noor adalah salah satu sebab mengapa saya suka belajar bahasa Inggeris ketika itu di sekolah," kata pengguna Twitter, Izz.

“Terima kasih atas apa yang anda lakukan untuk menghiburkan kami, semoga anda masih hidup untuk melihat limpahan penghormatan yang dikongsi oleh ramai orang yang jiwa mereka telah anda sentuh selama berdekad-dekad membuat seni,” kata pengguna media sosial, Faizal Hamssin.