X

Kindly register in order to view this article
!

Catuan bekalan air di Pontian dtangguh

Penduduk Benut menyimpan bekalan air bersih sebagai persediaan menghadapi catuan. Gambar kecil: Zulkifly
A
A

PONTIAN - Catuan bekalan air di Mukim Benut, Mukim Sungai Pinggan dan sebahagiannya di Mukim Ayer Baloi yang dijangka berlaku semalam ditangguhkan ke satu tarikh yang akan diberitahu kelak.

Pengerusi Penyelaras DUN Benut, Zulkifly Tasrep berkata, maklumat tentang penangguhan catuan air atau bekalan air berjadual telah dibuat pihak SAJ Ranhill sejak petang kelmarin.

Katanya, penangguhan catuan bekalan air itu melegakan penduduk lebih-lebih lagi ketika musim cuti persekolahan di mana banyak majlis kenduri diadakan.

“Penduduk sudah mengetahui tentang penangguhan catuan bekalan air ini. Mereka juga maklum catuan bekalan air akan berlaku, cuma tidak diberitahu tarikhnya.

“Oleh itu penduduk masih perlu menyimpan bekalan air bersih di rumah masing-masing dan menggunakan air secara berhemah,” katanya.

Dalam pada itu, Zulkifly memberitahu, solat hajat bagi memohon doa sudah diadakan di kebanyakan masjid di DUN Benut. “Sejak kelmarin, solat hajat memohon doa diadakan selepas waktu solat maghrib di masjid di Benut.

“Kita berdoa hujan turun agar paras Empangan Machap yang membekalkan air kepada penduduk di Benut mencapai tahap lebih baik berbanding sekarang berada pada tahap minima,” katanya.

Terdahulu, kira-kira 10,000 pengguna di Mukim Benut, Sungai Pinggan dan sebahagiannya Ayer Baloi dijangka terlibat dengan penjadualan bekalan air yang bermula pada 28 Mac berikutan paras air di Empangan Machap berada pada paras minima.

Bagaimanapun pada 25 Mac lalu, bekalan air kepada penduduk dari tiga buah mukim berkenaan terputus berikutan pencemaran ammonia di Sungai Ulu Benut dan Sungai Machap.


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!