Sila log masuk terlebih dahulu.

Prestasi skuad B-23: Tak wajar tuding jari kepada PPBN, AMD

Ahmad Faizal
Ahmad Faizal
A
A
A

MENTERI Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu berkata, tidak wajar untuk menuding jari kepada Program Pembangunan Bolasepak Negara (PPBN) atas kegagalan skuad bawah-23 tahun (B-23) negara menyerlah dalam beberapa kejohanan antarabangsa kebelakangan ini.

Beliau berkata, semua pihak perlu memahami objektif penubuhan PPBN adalah bagi mencungkil bakat muda bertaraf antarabangsa untuk diketengahkan kepada kelab bola sepak di negara ini dan kelab seharusnya terus menggilap bakat-bakat berkenaan.

"Produk daripada Akademi Mokhtar Dahari (AMD) mempunyai kebolehpasaran 100 peratus, di mana mereka akan disunting dan ditandatangani oleh kelab untuk bermain. Jadi ianya menjadi peranan kelab berkenaan bagi memastikan atlet mempunyai masa bermain yang cukup.

"Sekiranya prestasi atlet menurun, saya fikir tidak sesuai untuk menuding jari kepada barisan jurulatih di AMD... mungkin (setakat ini) kita masih belum mampu melahirkan pemain seperti Lionel Messi atau Cristiano Ronaldo, namun banyak kejayaan kecil yang saya nampak,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas laporan akhbar tempatan yang menyifatkan PPBN sebagai 'syok sendiri' dengan mengadakan program sekadar untuk mengadakan aktiviti bola sepak.

Bagaimanapun Ahmad Faizal juga percaya pihak kelab tidak akan 'merosakkan' bakat-bakat dari PPBN.

Selepas menamatkan Sukan SEA Vietnam pada bulan lepas di tangga keempat, skuad Harimau Muda kendalian Brad Maloney tersingkir seawal peringkat kumpulan pada Kejohanan Piala Asia B-23 2022 di Tashkent, Uzbekistan apabila tewas kepada Korea Selatan, Thailand dan Vietnam.

Dalam perkembangan lain, Ahmad Faizal berkata, masih ada ruang untuk memperbaiki Harimau Malaya kendalian Kim Pan Gon dalam menghadapi Bahrain pada Sabtu ini bagi memburu tempat ke pusingan akhir Piala Asia 2023.

"Mereka perlu bermain bersungguh-sungguh dengan mendengar arahan daripada jurulatih (Pan Gon) dan mengikuti strategi yang ditetapkan jurulatih.

Artikel Berkaitan:

Jadi, kami meminta pemain supaya memberikan yang terbaik apabila menyarung jersi kebangsaan dan memberikan keputusan yang baik untuk perlawanan seterusnya,” katanya.

Pada Rabu, Malaysia yang menduduki ranking ke-154 dunia berjaya mengatasi pasukan di ranking 134, Turkmenistan 3-1 pada aksi sulung Kelayakan Piala Asia 2023 dan dengan kejayaan itu Malaysia kini berada ditangga teratas Kumpulan E, berkongsi tiga mata bersama Bahrain yang menang 2-0 ke atas Bangladesh. - Bernama