X

Kindly register in order to view this article
!

Khamis | 07 Julai 2022

Indeks pelopor ekonomi Malaysia semakin positif

Perspektif hala tuju ekonomi jangka pendek dijangka kekal di landasan pemulihan meskipun berdepan konflik global. - Foto 123RF
A
A

PEMULIHAN ekonomi Malaysia akan terus berdaya tahan dengan paras Indeks Pelopor (IP) menunjukkan arah aliran menaik, mencapai 111.3 mata pada bulan Mac 2022 berbanding 110.9 mata pada Februari 2022, kata Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) hari ini.

Indeks Pelopor merupakan alat yang digunakan untuk menjangkakan kenaikan dan penurunan ekonomi dalam purata empat hingga enam bulan ke hadapan.

Dalam satu kenyataan mengenai Penunjuk Ekonomi Malaysia: Indeks Pelopor, Serentak dan Susulan bagi Mac 2022 di sini, DOSM berkata, peningkatan dalam Indeks Pelopor disokong terutamanya oleh bilangan unit kediaman yang diluluskan pembinaan (0.3 peratus) dan bilangan syarikat baru didaftar (0.3 peratus).

Namun begitu, IP tahun ke tahun menurun kepada negatif 1.5 peratus pada Mac 2022 terutamanya disebabkan oleh kejatuhan dalam import benar logam asas berharga dan logam bukan ferus lain,” kata Ketua Perangkawan Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin.

Beliau menambah analisis lanjut daripada perspektif hala tuju menunjukkan bahawa ekonomi jangka pendek dijangka kekal berada di landasan pemulihan meskipun, kenaikan harga komoditi berikutan konflik global yang berlarutan menyebabkan kemerosotan lanjut dalam kuasa beli untuk mencapai pemulihan yang lancar dan mampan.

DOSM turut menyatakan prestasi Indeks Serentak (IS) meningkat sebanyak 3.1 peratus kepada 117.9 mata pada Mac 2022 berbanding 114.3 mata pada Mac 2021.

Pertumbuhan ini didorong oleh peningkatan signifikan dalam kapasiti penggunaan di sektor pembuatan (0.7 peratus) dan jumlah guna tenaga di sektor pembuatan (0.4 peratus). - Bernama


Jangan lupa follow kami di Instagram, Telegram dan TikTok
Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah © 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!