Sila log masuk terlebih dahulu.

Pendirian Pas berhubung status MN berpusing-pusing: Khaled Nordin

Mohamed Khaled
Mohamed Khaled
A
A
A

PASIR GUDANG - Pendirian Pas mengenai Muafakat Nasional (MN) disifatkan sebagai tidak tetap dan sentiasa 'berpusing-pusing' sekali gus sukar untuk menentukan status atau hala tuju kerjasama tersebut.

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, Pas boleh mengeluarkan sebarang kenyataan berhubung status MN namun keputusan kerjasama itu akan diputuskan apabila sampai masanya nanti.

"Mengenai MN saya sudah malas nak komen, keadaan (kenyataan) Pas berpusing-pusing jadi saya tidak mahu komen, biarlah dia nak cakap apa kita dengar dan lihat sahaja, sampai masa kita buat keputusan," katanya.

Beliau yang juga Ketua UMNO Bahagian Pasir Gudang berkata demikian kepada pemberita pada Majlis Hari Raya Aidilfitri UMNO Bahagian Pasir Gudang di Dewan Puncak Kasih, Bukit Layang-Layang di sini pada malam Isnin.

Turut hadir Menteri Besar Johor, Datuk Onn Hafiz Ghazi.

Pada Sabtu, Pengarah Pilihan Raya Pas Pusat, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor membidas kenyataan UMNO bahawa MN kini sudah 'nyawa-nyawa ikan' sebaliknya golongan yang menolak dan mahu menguburkan penyatuan itu yang berada di hujung nyawa.

Menteri Besar Kedah itu berkata demikian bagi menangkis dakwaan Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi pada Jumaat iaitu UMNO menyifatkan kerjasama dengan Pas menerusi MN ibarat 'nyawa-nyawa ikan'.

Sementara itu, Mohamed Khaled dalam ucapannya berkata, Onn Hafiz perlu memikirkan cara untuk mengurus dan mengekalkan kemenangan BN pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor dengan baik daripada kepimpinan kerajaan negeri terdahulu.

Artikel Berkaitan:

Beliau yakin Onn Hafiz sebagai Menteri Besar Johor ke-19 dan merupakan pemimpin muda mempunyai banyak idea segar untuk diketengahkan.

Dalam pada itu, Onn Hafiz berkata, pihaknya bersyukur kerana pada PRN Johor UMNO dapat merampas semula kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Permas dan kejayaan tersebut diharap jadi pemangkin untuk merampas kerusi Parlimen Pasir Gudang pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

"Kita lihat senario sekarang 'nothing is impossible' iaitu tiada yang mustahil, siapa sangka kita menang 40 daripada 56 kerusi DUN (pada PRN Johor). Saya beri komitmen pada PRU15 akan bantu 100 peratus untuk kita pastikan kemenangan BN di Pasir Gudang," katanya.