Sila log masuk terlebih dahulu.

Mesyuarat Exco Kesihatan Khas bincang isu doktor pelatih, junior

Dr Norlela Ariffin
Dr Norlela Ariffin
A
A
A

GEORGETOWN - Satu Mesyuarat Exco Kesihatan Khas bersama doktor pelatih dan doktor junior akan diadakan bagi membincangkan mengenai isu di tempat kerja yang dihadapi mereka pada masa ini.

Exco Agroteknologi dan Keselamatan Makanan, Pembangunan Luar Bandar dan Kesihatan, Dr Norlela Ariffin berkata, selain itu, Majlis Mesyuarat Jawatakuasa Kesihatan Kerajaan Negeri juga akan diadakan dalam tempoh terdekat.

Menurutnya, mesyuarat itu akan membincangkan isu membabitkan doktor pelatih dan doktor junior untuk mencari penyelesaian kepada masalah yang dihadapi mereka.

"Saya telah memaklumkan isu ini kepada Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar dan kepada mereka yang terlibat dengan Kementerian Kesihatan (KKM).

''Saya juga akan mengadakan satu Majlis Mesyuarat Jawatakuasa Kesihatan Kerajaan Negeri dalam tempoh terdekat bagi membincangkan isu membabitkan doktor pelatih dan doktor junior secara formal untuk mencari penyelesaian dan perubahan kepada masalah yang dihadapi mereka,'' katanya dalam kenyataan pada Jumaat.

Katanya lagi, KKM mempunyai ribuan kakitangan yang ikhlas dan bekerja keras untuk menyelamatkan ribuan nyawa.

''Saya menerima sangat banyak pandangan tentang isu yang dihadapi doktor pelatih dan doktor junior serta cadangan tentang cara untuk merombak sistem sedia ada.

''Saya berharap KKM akan mengubah budaya menyimpan segala-galanya secara rahsia. Ia amat mengecewakan kerana sukar untuk menembusi tembok ini bagi mendapatkan kebenaran dan menyelesaikan masalah sebenar,'' katanya.

Artikel Berkaitan:

Sebelum ini, seorang doktor pelatih Hospital Pulau Pinang (HPP) dilaporkan maut selepas terjatuh dari kediamannya dalam kejadian 17 April lalu.

Difahamkan, mangsa terjatuh dari tingkap bilik kediaman sewanya di aras 23, sebuah apartment di Jalan Dato Keramat, di sini.

Mangsa yang berusia 25 tahun itu merupakan graduan daripada institusi pengajian tinggi swasta (IPTS).

Sehubungan itu, polis telah merekod keterangan ahli keluarga mangsa, doktor dan rakan serumah mangsa berhubung kejadian terbabit.

Bagaimanapun katanya, polis masih menjalankan siasatan berhubung punca kematian pegawai perubatan tersebut

Sehingga kini, polis mengklasifikasikan kes tersebut sebagai mati mengejut.