Sila log masuk terlebih dahulu.

Wanita didakwa dera cucu, pengsan di kandang tertuduh

Seorang wanita yang menghadapi pertuduhan kes mendera cucunya, rebah ketika berdiri di dalam kandang tertuduh semasa pertuduhan ke atasnya sedang dibacakan di hadapan hakim.
Seorang wanita yang menghadapi pertuduhan kes mendera cucunya, rebah ketika berdiri di dalam kandang tertuduh semasa pertuduhan ke atasnya sedang dibacakan di hadapan hakim.
A
A
A

GEORGE TOWN - Prosiding Mahkamah Sesyen di sini pada Jumaat dihentikan seketika selepas seorang wanita yang menghadapi pertuduhan kes mendera cucunya, rebah ketika berdiri di dalam kandang tertuduh semasa pertuduhan ke atasnya sedang dibacakan di hadapan hakim.

Bagaimanapun selepas kira-kira lima minit, mahkamah bersambung semula sebaik sahaja tertuduh, Rosnah V S Mydin, 48, mula pulih dan keadaan kesihatannya diperiksa oleh seorang doktor yang secara kebetulan berada di dalam mahkamah sama.

Rosnah, bagaimanapun mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Mazdi Badul Hamid.

Menurut kertas pertuduhan, sebagai seorang yang mempunyai pemeliharaan terhadap kanak-kanak itu, Rosnah telah menganiaya cucunya sehingga menyebabkan dia mengalami kecederaan fizikal.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di sebuah kediaman di Flat Padang Tembak, daerah Timur Laut pada waktu siang bulan ini.

Dia didakwa mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 31(1) akta sama yang membawa hukuman denda tidak melebihi RM50,000 atau penjara tidak melebihi 20 tahun atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Kes dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Wan Amira Ruzaini Wan Abdul Razak manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Mahkamah membenarkan tertuduh diikat jamin RM10,000 dengan seorang penjamin berserta tiga syarat tambahan iaitu perlu melaporkan diri di balai polis berdekatan setiap bulan sehingga perbicaraan selesai, menyerahkan pasport kepada mahkamah dan tidak dibenarkan mengganggu saksi perbicaraan.

Artikel Berkaitan:

Mazdi menetapkan sebutan semula kes pada 30 Mei untuk serahan dokumen serta supaya tertuduh melantik peguam. - Bernama