Sila log masuk terlebih dahulu.

Penerbangan Pulau Pinang-Kota Kinabalu rancakkan pelancongan Sabah

Jafry menyampaikan cenderahati kepada penumpang cilik yang tiba di KKIA menerusi penerbangan sulung Firefly dari Pulau Pinang ke Kota Kinabalu pada Isnin.
Jafry menyampaikan cenderahati kepada penumpang cilik yang tiba di KKIA menerusi penerbangan sulung Firefly dari Pulau Pinang ke Kota Kinabalu pada Isnin.
A
A
A

KOTA KINABALU - Penerbangan Firefly secara terus dari Pulau Pinang ke Kota Kinabalu dijangka akan melonjakkan lagi ketibaan pelancong ke negeri ini.

Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah, Datuk Jafry Ariffin berkata, laluan Firefly dengan memilih Kota Kinabalu sebagai destinasi baharu diharap akan mengalakkan lagi industri pelancongan di negeri ini.

"Seperti yang semua maklum bahawa Sabah hanya boleh diakses melalui laluan udara dengan menggunakan pesawat jadi dengan terpilihnya Sabah sebagai destinasi Firefly akan memudahkan laluan atau akses terutama rakyat di negara kita dan juga pelancong.

"Jadi saya mengalu-alukan warga tempatan untuk datang ke Sabah dan teroka Sabah dari segi tempat-tempat yang menarik dan juga kebudayaan terkenal dengan kemajmukannya," katanya ketika ditemui pemberita selepas menyambut ketibaan penumpang bagi penerbangan sulung dari Pulau Pinang di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA) di sini pada Isnin.

Tambah Jafry lagi, menerusi pertambahan penerbangan secara terus daripada beberapa negeri akan membantu menambah ketibaan pelancong terutama dari luar negara.

"Ketika ini kita sudah ada penerbangan terus dari Utara Semenanjung dan Pulau Pinang berhampiran dengan Langkawi di mana Langkawi merupakan destinasi pelancongan yang menerima pelancong dari luar negara secara penerbangan terus.

"Jadi kita mengharapkan dengan terbukanya laluan Pulau Pinang-Kota Kinabalu ini akan menambahkan lagi signifikan jumlah kepada pelancong ke Sabah," katanya.

Sehubungan itu, Jafry berkata, kerajaan negeri akan sentiasa bekerjasama dengan mana-mana syarikat penerbangan yang meluaskan laluan penerbangan terus ke negeri ini.

Artikel Berkaitan:

Sementara itu, wakil Kumpulan Penerbangan Malaysia (MAG) yang juga Ketua Pegawai Operasi MASWings, Kapten Nasaruddin A Bakar berkata, Firefly membawa seramai 100 penumpang dari Pulau Pinang ke Kota Kinabalu manakala 116 penumpang dari Kota Kinabalu ke Pulau Pinang bagi penerbangan sulung syarikat terbabit.

Diminta mengulas berhubung isu kenaikan harga tambang tiket ke Sabah menjelang perayaan ketika ini, Nasaruddin menjelaskan bahawa harga bergantung kepada permintaan dan penawaran bagi tiket berkenaan.

"Buat masa ini tempahan awal tiket Firefly mendapat sambutan mengalakkan iaitu 80 peratus tempahan tiket telah diterima sepanjang perayaan dan hari cuti.

"Secara kasarnya bagi setiap syarikat penerbangan harga bergantung kepada permintaan dan penawaran. Jadi ia bergantung kepada waktu tarikh dan kekosongan tempat duduk, jadi kami galakkan penumpang menempah lebih awal," katanya.

Turut hadir Pembantu Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah, Datuk Joniston Bangkuai dan Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pelancongan Sabah, Noraidah Othman.