Sila log masuk terlebih dahulu.

Pilih atlet berdasarkan merit

Laporan Sinar Harian pada Selasa. (Gambar kecil: Ahmad Faizal)
Laporan Sinar Harian pada Selasa. (Gambar kecil: Ahmad Faizal)
A
A
A

PEMILIHAN atlet olahraga bagi membentuk kuartet 4x100 meter (m) wanita ke Sukan SEA di Hanoi, Vietnam perlu mengikut merit dan pencapaian yang diraih oleh mereka.

Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu berkata pemilihan atlet sepatutnya tidak boleh lari daripada prinsip pemilihan seperti yang ditetapkan buat mana-mana atlet untuk ke temasya sukan dwitahunan tersebut.

"Saya mengikuti rapat isu dibangkitkan tentang pemilihan atlet olahraga berkenaan namun tidak mempunyai niat untuk campur tangan urusan pemilihan atlet diputuskan Kesatuan Olahraga Malaysia (KOM).

"Bagaimanapun, saya terpanggil mengingatkan pentadbir dan pemimpin sukan terhadap tanggungjawab memilih atlet yang terbaik bagi membawa cabaran negara di pentas antarabangsa," katanya dalam satu kenyataan pada Rabu.

Sebelum ini media melaporkan, jurulatih skuad pecut negara, M Balamurugan nyata kecewa dengan keputusan KOM yang tidak menyenaraikan Fatin Ilyana ke Sukan SEA Hanoi pada Mei ini.

Menurut Balamurugan, berdasarkan prestasi semasa, atlet berusia 19 tahun itu layak berada dalam kuartet 4x100m wanita apabila muncul antara empat pelari mencatatkan keputusan terbaik peribadi pada Kejohanan Kuala Lumpur (KL) Allcomers minggu lalu.

Dalam pada itu Ahmad Faizal berkata, berdasarkan situasi semasa, empat pelari pecut wanita berjaya menghasilkan catatan di bawah 12 saat (s) dalam acara 100m dan selayaknya dipilih membentuk gandingan 4x100m itu.

Empat atlet tersebut ialah Zaidatul Husniah Zulkifli yang mencatat 11.62 saat (s), diikuti Nor Sarah Adi (11.89s), Azreen Nabila Alias (11.90s) dan Fatin Ilyana Mat Nayan dengan masa 11.97s.

Artikel Berkaitan:

Jelas beliau, pihaknya dalam masa sama memahami sebarang kata putus bagi penyertaan atlet di bawah Kategori B Sukan SEA terletak di bawah keputusan persatuan sukan kebangsaan.

"Sekiranya persatuan sukan kebangsaan mempunyai strategi tertentu di sebalik pemilihan seseorang atlet, ia patut diperjelaskan kepada atlet dan umum bagi mengelakkan salah faham selain timbulnya pelbagai spekulasi tidak enak," katanya.

Tambah Ahmad Faizal, pihaknya berharap supaya KOM serta persatuan sukan kebangsaan lain dapat memperhalusi semua aspek tersebut dan mengambil keputusan terbaik demi kejayaan kontinjen Malaysia.