X

Kindly register in order to view this article
!

Selasa | 28 Jun 2022

Malaysia sambut Hari Komanwel hari ini

Malaysia bersama 53 negara anggota Komanwel yang lain meraikan sambutan Hari Komanwel hari ini. - Foto 123rf
A
A

PUTRAJAYA - Malaysia bersama 53 negara anggota Komanwel yang lain meraikan sambutan Hari Komanwel hari ini.

Acara yang disambut setiap tahun pada Isnin minggu kedua Mac itu, bertujuan meraikan jalinan persamaan, ikatan persahabatan dan sumbangan Komanwel dalam mewujudkan keamanan serta keharmonian.

Tema sambutan kali ini adalah sama dengan tema Mesyuarat Ketua-ketua Kerajaan Komanwel (CHOGM) 2022 iaitu Delivering a Common Future: Connecting, Innovating, Transforming.

CHOGM 2022 berhasrat untuk mentransformasikan seluruh Komanwel menjadi masyarakat yang bertunjangkan nilai-nilai demokrasi, multilateralisme dan pembangunan mampan, menurut kenyataan Kementerian Luar.

Komanwel ditubuhkan pada 1949 dan Malaysia menjadi negara anggota pada 1957. Malaysia pernah menganjurkan CHOGM ke-11 pada 1989.

Pada sidang kemuncak itu, ketua-ketua kerajaan telah memperakui Langkawi Declaration on the Environment. Dokumen berkenaan menyeru agar negara-negara anggota mengukuhkan kerjasama dalam menangani isu-isu alam sekitar.

Pada 1998, Malaysia menjadi negara Asia pertama menganjurkan Sukan Komanwel.

Menurut kenyataan itu, Malaysia turut mengalu-alukan penganjuran CHOGM Ke-26 di Kigali, Republik Rwanda pada Jun 2022.

Pada sidang kemuncak berkenaan, ketua-ketua kerajaan dijangka membincangkan isu-isu kepentingan bersama berkaitan pemulihan ekonomi pasca pandemik, akses kepada bekalan vaksin Covid-19 secara adil, selamat dan berpatutan, isu alam sekitar dan pencapaian Matlamat Pembangunan Mampan 2030. - Bernama


Jangan lupa follow kami di Instagram, Telegram dan TikTok
Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah © 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!