Sila log masuk terlebih dahulu.

4 cara pantas hilangkan jerawat

No Image Caption
A
A
A

GEJALA jerawat yang sukar disingkirkan boleh mengecewakan.

Walaupun rawatan konvensional berkesan untuk menghilangkan jerawat, ia sering dikaitkan dengan kesan buruk, seperti kerengsaan kulit dan kekeringan.

Oleh sebab itu, ramai telah beralih kepada alternatif semula jadi. Ada banyak ubat jerawat alami di luar sana, tetapi hanya segelintir yang terbukti secara saintifik untuk membantu.

Berikut adalah 4 ubat semula jadi yang telah dibuktikan untuk menghilangkan jerawat dengan pantas.

1. Rawat dengan minyak pokok teh

Minyak pokok teh diekstrak daripada daun pokok melaleuca alternifolia, yang berasal dari Australia.

Ia terkenal kerana keupayaannya untuk melawan bakteria dan mengurangkan keradangan kulit. Secara khusus, minyak pokok teh membantu melawan P. acnes dan S. epidermidis, dua jenis bakteria yang boleh menyebabkan jerawat.

Caranya:

Artikel Berkaitan:

Gabungkan satu bahagian minyak pokok teh dengan sembilan bahagian air. Celup kapas ke dalam campuran dan sapukan langsung ke jerawat. Sapukan pelembap, jika memerlukan. Ulangi proses ini satu hingga dua kali sehari, seperti yang diperlukan.

RINGKASAN: Minyak pokok teh melawan keradangan dan bakteria yang menyebabkan jerawat.

2. Minyak Essential

Sebagai tambahan kepada minyak pokok teh, terdapat minyak pati lain dengan sifat antibakteria dan anti-radang yang dapat membantu membersihkan jerawat dengan cepat.

Minyak pati kayu manis, ros, lavender dan cengkih melawan bakteria penyebab jerawat, S. epidermidis dan P. acnes.

Rosemary dan lemongrass juga berkesan menghalang.

Satu lagi kajian mendapati gel yang mengandungi asid asetik, jingga dan minyak pati manis menyebabkan peningkatan 75 peratus kadar penyembuhan jerawat.

Seperti minyak pokok teh, minyak pati ini boleh menyebabkan kerengsaan jika digunakan terus ke kulit.

Anda boleh membeli minyak cengkih dan pelbagai minyak pati lain dalam talian.

Caranya:

Campurkan satu bahagian minyak essential dengan sembilan bahagian air. Celup kapas ke dalam campuran dan sapukan langsung ke jerawat. Sapukan pelembap, jika dikehendaki. Ulangi proses ini satu hingga dua kali sehari, seperti yang diperlukan.

RINGKASAN: Minyak pati lain termasuk kayu manis, ros, lavender, cengkih dan rosemary didapati menghalang bakteria yang menyebabkan jerawat.

3. Teh Hijau

Ramai minum teh hijau untuk faedah kesihatannya, tetapi ia juga boleh membantu apabila digunakan terus ke kulit.

Teh hijau mengandungi flavonoid dan tanin, yang dikenali untuk membantu memerangi keradangan dan bakteria yang boleh menyebabkan jerawat.

Ia juga tinggi antioxidant epigallocatechin-3-gallate (EGCG), untuk berhadapan keradangan, mengurangkan pengeluaran sebum dan menghalang pertumbuhan jerawat.

Caranya:

Masukkan teh hijau dalam air mendidih selama 3-4 minit. Biarkan teh sejuk. Sapukan pada wajah anda dengan bola kapas atau menggunakan botol semburan. Biarkan selama 10 minit atau semalaman, dan kemudian bilas muka anda dengan air. Sapukan 1-2 kali sehari, seperti yang diperlukan. Ia boleh disimpan di dalam peti sejuk sehingga dua minggu.

RINGKASAN: Teh hijau tinggi antioksidan membantu mengurangkan keradangan dan melawan bakteria.

4. Lidah buaya

Lidah buaya atau aloe vera adalah tumbuhan tropika dengan daun yang mengeluarkan gel.

Apabila digunakan pada kulit, gel aloe vera membantu memerangi bakteria, mengurangkan keradangan dan menggalakkan penyembuhan luka.

Oleh kerana itu, ia adalah rawatan yang popular untuk pelbagai keadaan kulit termasuk psoriasis, ruam, luka dan luka bakar.

Terdapat kajian mengenai keupayaan lidah buaya untuk memerangi jerawat secara khusus.

Aloe vera mengandungi lupeol, asid salisilik, nitrogen urea, asid sinaran, fenol dan sulfur, yang semuanya menghalang bakteria yang mungkin menyebabkan jerawat.

Dalam satu kajian, pelbagai kepekatan aloe vera gel telah ditambahkan kepada losen minyak cengkih-minyak wangi dan dinilai untuk sifat anti-jerawat. Semakin tinggi kepekatan aloe vera dalam losen, semakin berkesan ia mengurangkan jerawat.

Satu lagi kajian mendapati bahawa menggunakan 50 peratus gel aloe vera dengan krim tretinoin adalah jauh lebih berkesan untuk membersihkan jerawat daripada krim tretinoin sahaja. Krim Tretinoin adalah ubat jerawat yang berasal daripada vitamin A.

Walaupun terdapat kemungkinan gel aloe vera dapat membantu membersihkan jerawat dengan sendirinya, ia mungkin lebih berkesan apabila digabungkan dengan ubat-ubatan atau ubat lain.

Caranya:

Keluarkan gel daripada daun aloe vera dengan sudu, kemudian gunakannya pada kulit anda. Atau anda boleh memohon rawatan jerawat yang lain terlebih dahulu, dengan gel aloe di atas. Ulang 1-2 kali sehari, atau yang dikehendaki. Anda juga boleh membeli gel aloe vera botol, tetapi pastikan ia adalah lidah tulen dan tidak mengandungi ramuan tambahan.

RINGKASAN: Mengaplikasikan aloe vera ke kulit boleh membantu merawat luka bakar, menyembuhkan luka dan melawan keradangan. Ia ditunjukkan kesan anti-jerawat rawatan, tetapi kajian lebih diperlukan untuk kesannya apabila digunakan sendiri.

Sumber: https://www.healthline.com/