Sila log masuk terlebih dahulu.

AS, Eropah keluarkan beberapa bank Rusia daripada SWIFT

Logo SWIFT - Foto Internet
Logo SWIFT - Foto Internet
A
A
A

WASHINGTON - Rumah Putih pada Sabtu mengumumkan Amerika Syarikat (AS), disertai negara Eropah dan Kanada, akan mengeluarkan beberapa bank Rusia daripada SWIFT, sistem pembayaran yang digunakan untuk kebanyakan transaksi kewangan antarabangsa.

Ini adalah langkah besar untuk meningkatkan sekatan ekonomi Barat terhadap Moscow kerana operasi ketenteraannya di Ukraine, lapor Xinhua.

Rumah Putih dalam satu kenyataan bersama memaklumkan, AS bersama Suruhanjaya Eropah, Perancis, Jerman, Itali, Britain dan Kanada menyokong penyingkiran "bank Rusia terpilih" daripada SWIFT dalam beberapa hari akan datang bertujuan mengeluarkan Rusia daripada sistem kewangan antarabangsa dan ekonomi kita."

"Tindakan itu menyebabkan bank-bank ini terputus hubungan daripada sistem kewangan antarabangsa dan menjejaskan keupayaan mereka untuk beroperasi secara global," menurut kenyataan itu.

Di samping itu, langkah ketat akan dikenakan untuk "menghalang Bank Pusat Rusia daripada menggunakan rizab antarabangsanya."

Langkah lain yang turut akan dikenakan ialah mengehadkan penjualan "pasport emas" bagi menghalang "individu kaya Rusia yang mempunyai hubungan dengan kerajaan Rusia" menjadi warga negara-negara yang disebutkan di atas dan bagi memastikan individu itu tidak boleh "mendapat akses kepada sistem kewangan kami."

Pemimpin negara-negara itu juga berikrar untuk melancarkan pasukan petugas bersama dalam minggu ini untuk menguatkuasakan pelaksanaan sekatan kewangan.

Kenyataan bersama itu turut menyeru kerajaan lain untuk "mengesan dan menggendalakan" aliran keuntungan golongan elit dan menafikan keupayaan mereka untuk menyembunyikan aset, di bawah bidang kuasa di seluruh dunia. - Bernama

Artikel Berkaitan: