Sila log masuk terlebih dahulu.

KASA kenal pasti langkah mitigasi banjir seluruh negara

Mansor (tiga dari kiri) menandatangi plak perasmian Rumah Pam dan Jambatan JKR, Projek Tebatan Banjir Teluk Kumbar, Daerah Barat Daya hari ini.
Mansor (tiga dari kiri) menandatangi plak perasmian Rumah Pam dan Jambatan JKR, Projek Tebatan Banjir Teluk Kumbar, Daerah Barat Daya hari ini.
A
A
A
BALIK PULAU - Kementerian Alam Sekitar dan Air (KASA) telah mengenal pasti beberapa langkah mitigasi jangka panjang dan jangka pendek dalam usaha mengatasi masalah banjir di seluruh negara.

Timbalan Menteri Alam Sekitar dan Air, Datuk Mansor Othman berkata, setakat ini pihaknya telah mengenal pasti kawasan-kawasan yang berlaku banjir dengan cadangan pembinaan Projek Tebatan Banjir (RTB) dalam masa terdekat.

"Pasca banjir baru-baru ini, KASA diminta oleh kerajaan untuk mengadakan perbincangan dan kajian bagi langkah-langkah mitigasi jangka panjang serta pendek, dapatan awal yang kami dapat ialah RTB dan rumah pam di kawasan kerap banjir.

"Selain itu, turut dicadangkan pembinaan takungan air atau ‘kota takungan pinggir sungai, pembangunan kawasan penempatan berdaya tahan banjir seperti sponge city di kawasan perumahan baharu dan memperkasa sistem amaran awal supaya tindakan segera dapat diambil oleh pihak berkuasa dan penduduk," katanya kepada pemberita pada Majlis Penyerahan Rumah Pam RTB Teluk Kumbar di sini hari ini.

Projek RTB Teluk Kumbar siap sepenuhnya pada 10 Disember lepas membabitkan kos RM10 juta dan memberi manfaat kepada 21,800 penduduk di situ, melibatkan kawasan pelindungan banjir tujuh kilometer persegi.
Artikel Berkaitan:


Terdahulu dalam ucapannya, Mansor berkata, kerajaan pusat menyalurkan RM150 juta untuk melaksanakan RTB Sungai Pinang, di sini dengan projek itu bermula Jun ini dan dijangka siap sepenuhnya menjelang empat tahun lagi.

Menurutnya, projek seluas 52 kilometer persegi itu akan memberi manfaat kepada lebih 100,000 penduduk di kawasan berkenaan yang sebelum ini kawasan perumahan mereka kerap dilanda banjir termasuk banjir kilat jika berlaku hujan lebat. - Bernama