X

Kindly register in order to view this article
!

Selasa | 17 Mei 2022

Tekanan kos industri hartanah: Kerajaan diminta campur tangan

Kenaikan kos bahan binaan, buruh dan langkah-langkah berhenti kerja yang tidak dirancang akibat Covid-19 pada tahun lepas didakwa telah menjejaskan projek perancangan aliran tunai pada tahun 2021.(Gambar hiasan) - Foto 123rf
A
A

CAMPUR tangan kerajaan mungkin diperlukan untuk mengurangkan tekanan kos terhadap industri pembangunan hartanah bagi memastikan harga rumah kekal stabil, kata Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA).

Pengerusinya, Datuk Jeffrey Ng Tiong Lip berkata, kenaikan kos bahan binaan, buruh dan langkah-langkah berhenti kerja yang tidak dirancang akibat Covid-19 pada tahun lepas telah menjejaskan projek perancangan aliran tunai pada tahun 2021.

"Peningkatan kos material secara langsung memberi kesan kepada kos menjalankan perniagaan. Ini telah mengakibatkan kenaikan sebanyak 13 peratus hingga 20 peratus dalam kos pembinaan. Sebagai contoh, harga keluli lembut telah meningkat sebanyak 41 peratus dan pasir sehingga 20 peratus sejak Oktober 2020.

"Faktor-faktor ini telah memberi kesan kepada kos pembinaan," katanya ketika berucap pada persidangan ‘CEO Series 2022 - Annual Property Developers’ anjuran REDHA, hari ini.

Ng berkata pembangunan hartanah sudah pun terkesan dalam situasi kenaikan harga dan peningkatan kos sehingga ia tidak dapat diserap oleh pasaran.

"Pasaran tidak aktif menentukan tiada ruang lagi untuk kenaikan harga sementara margin sudah dihimpit dan ia berlanjutan untuk terhakis.

Pembiayaan lebih tinggi untuk golongan muda Malaysia yang mungkin tidak dapat menyimpan wang yang secukupmnya untuk bayaran pendahuluan akan membantu mereka mengakses pasaran perumahan, katanya.

Pilihan lain adalah untuk menurunkan kos pemerolehan awal dengan terus menggunakan Akaun Dua Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk membayar bayaran pendahuluan.

"Bagaimanapun, perlu diambil perhatian bagi rumah baharu di pasaran primer, ia mungkin memerlukan peruntukan tambahan dalam Perjanjian Jual Beli (SPA) standard. Cara lain untuk mengurangkan kos pemerolehan awal termasuk pengecualian duti setem untuk SPA, pemindahan dan instrumen berkaitan pinjaman.

Ng berkata program Malaysia Rumah Keduaku (MM2H) harus perkukuh dan diperluaskan untuk mendorong permintaan.- Bernama


Jangan lupa follow kami di Instagram, Telegram dan TikTok
Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah © 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!