X

Kindly register in order to view this article
!

Ahad | 22 Mei 2022

'Selesaikan dulu pengambilan ‘one-off’ guru' - Mohd Radzi

Mohd Radzi - Foto Bernama
A
A

SHAH ALAM – Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) pada masa ini menumpukan untuk menyelesaikan sepenuhnya pengambilan khas secara ‘one-off’ bagi 18,702 pegawai perkhidmatan pendidikan.

Menteri Kanan Pendidikan, Senator Datuk Dr Mohd Radzi Md Jidin berkata, ini penting bagi menyediakan guru berkualiti yang mencukupi untuk memenuhi kekosongan jawatan sedia ada.

“Terima kasih SPP (Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan) kerana telah selesai menjalankan temu duga bagi pengambilan khas ini dan sebahagian daripada calon berjaya telah menerima tawaran lantikan.

“Dalam hal ini, KPM amat memerlukan bantuan segera SPP untuk menyelesaikan baki pengambilan guru tersebut bagi membolehkan penempatan guru dibuat sebelum sesi persekolahan akan datang bermula,” katanya menerusi hantaran di Facebook miliknya pada Isnin.

Mohd Radzi terdahulu menerima kunjungan daripada Pengerusi SPP, Datuk Seri Dr Mazlan Yusoff dan mengucapkan tahniah atas pelantikannya.

Mengulas lanjut, Mohd Radzi turut berbincang dengan Mazlan mengenai guru lantikan secara ‘contract of service’ dan guru interim.

“Perbincangan juga turut melibatkan guru interim bagi mata pelajaran bahasa Inggeris lantikan tahun 2019 yang akan tamat kontrak pada bulan April ini.

“Saya mohon supaya SPP dapat menyegerakan segala urusan temu duga kumpulan calon guru ini. Begitu juga dengan urusan lantikan bagi guru interim mata pelajaran Pendidikan Islam serta guru interim JPN (Jabatan Pendidikan Negeri) Sabah dan Sarawak yang mana kontrak mereka juga akan tamat tahun ini,” katanya.

Selain itu kata Mohd Radzi, perbincangan turut menyentuh tentang keluhan graduan lepasan Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (ISMP) Pendidikan Awal Kanak-Kanak (PAKK) bagi pengambilan khas ini.

“Berdasarkan maklum balas SPP, terdapat lebihan graduan pendidikan bagi mata pelajaran tertentu, termasuk graduan PAKK. Perkara ini akan diteliti oleh KPM dan SPP.

“Selain guru, kami turut membincangkan tentang pengambilan anggota kumpulan pelaksana (AKP) yang perlu disegerakan bagi membantu melancarkan pengoperasian sekolah.

“Alhamdulillah, pihak SPP akan memberi komitmen sepenuhnya untuk mempercepatkan urusan pengambilan guru dan AKP bagi membolehkan operasi sekolah khususnya sesi pengajaran dan pembelajaran dapat berlangsung dengan lancar demi pendidikan anak-anak generasi pewaris negara,” katanya.


Jangan lupa follow kami di Instagram, Telegram dan TikTok
Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah © 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!