Sila log masuk terlebih dahulu.

Banjir paling dahsyat, rumah 'ditelan air'

Keadaan banjir di Kg Batu Kapor, Mentakab, Pahang semasa tinjauan Bernama pada petang Khamis (23 Disember) tidak banyak berubah. Foto Bernama
Keadaan banjir di Kg Batu Kapor, Mentakab, Pahang semasa tinjauan Bernama pada petang Khamis (23 Disember) tidak banyak berubah. Foto Bernama
A
A
A

TEMERLOH - Tiada apa yang mampu diungkapkan oleh penduduk Kg Batu Kapor, di sini, selain keluhan mengenangkan kediaman mereka yang ditenggelami air dalam banjir yang disifatkan paling dahsyat dalam tempoh 50 tahun.

Jelas terpancar kegusaran di wajah mereka ketika ditemui Bernama di pusat penempatan sementara (PPS) Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Semantan, Mentakab, pada Khamis.

“Ketika ini kami tidak dapat melakukan apa-apa selain menunggu air surut untuk pulang memeriksa rumah. Kami pasrah dan reda,” kata seorang mangsa Wardiana Bucin, 53.

Rumahnya yang diduduki bersama suami dan dua anak lelaki bongsunya mula dinaiki air pada Sabtu (18 Disember) dan tenggelam sepenuhnya pada Isnin.

Walaupun kampung berkenaan dilanda banjir hampir setiap tahun, namun Wardiana berkata, bencana kali ini luar biasa, memandangkan paras air paling tinggi direkodkan pada Januari lepas kira-kira sejengkal daripada siling rumahnya.

“Biasanya kami letak barang elektrik di bahagian siling yang dibina untuk banjir, tetapi kali ini nampaknya tiada barang yang selamat, sebab rumah habis tenggelam,” katanya.

Seorang lagi mangsa, Siti Zubaidah Md Nazari, 33, berkata, rumah yang didiami bersama ibu dan dua adiknya juga tenggelam sepenuhnya dan masih tidak kelihatan sehingga Khamis.

“Rumah saya bersebelahan dengan rumah datuk dan rumah kakak sulung saya. Ketiga-tiganya tenggelam dan rumah datuk saya yang diperbuat daripada papan, hanyut dibawa arus deras,” katanya.

Artikel Berkaitan:

Tambah Siti Zubaidah, keluarganya juga hanya sempat membawa beberapa helai pakaian dan dokumen penting semasa berpindah ke PPS, kerana air naik terlalu pantas.

“Boleh dikatakan ketika-tiga rumah kerugian keseluruhan. Tetapi ketika itu kami hanya memikirkan tentang nyawa, yang penting semua ahli keluarga kami selamat,” kata kakaknya, Zarina Md Nazari, 38.

Tinjauan Bernama di kampung berkenaan pada petang Khamis mendapati, paras air hanya surut kira-kira satu meter, manakala puluhan rumah masih tenggelam hingga paras bumbung.- Bernama