Sila log masuk terlebih dahulu.

Azman Mokhtar dilantik Pengerusi Tabung Haji

Tan Sri Azman Mokhtar
Tan Sri Azman Mokhtar
A
A
A

SHAH ALAM - Bekas Pengarah Urusan Khazanah Nasional Berhad (Khazanah), Tan Sri Azman Mokhtar dilantik sebagai Pengerusi Tabung Haji (TH) yang baharu berkuatkuasa hari ini.

Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif TH, Datuk Seri Amrin Awaluddin berkata, pihaknya mengalu-alukan pelantikan itu dan bersyukur kerana menerima tokoh yang disegani serta berpengalaman khususnya dalam aspek pelaburan dan transformasi GLC semasa beliau menerajui Khazanah dari tahun 2004 hingga 2018.

“Di kala negara masih lagi berdepan dengan cabaran pandemik, kami yakin dengan pengalaman, dedikasi dan kepimpinan beliau.

“TH akan terus dipacu untuk kecemerlangan masa hadapan,” katanya dalam satu kenyataan pada Isnin.

Mengulas lanjut, beliau berkata, dalam usaha untuk terus mengukuhkan dan memastikan kemampanan TH, pelbagai aspek transformasi sedang dan bakal dilaksanakan dengan pemfokusan kepada aspek pentadbiran dana simpanan haji serta penambahbaikan pengurusan haji.

Tambahnya, ia penting untuk terus kekal relevan sebagai satu-satunya pengurus haji negara untuk tahun-tahun mendatang.

Dalam pada itu, Amrin berkata, pelantikan Azman juga diharap menjadikan TH sebagai institusi Islam yang dihormati atas pencapaian dan tadbir urus yang baik seiring dengan mandat penubuhannya bagi memudahkan umat Islam menyimpan untuk tujuan mengerjakan Haji.

“Antara pelantikan beliau yang terkini termasuk sebagai Pengerusi Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Pengerusi International Centre of Education in Islamic Finance (INCEIF) dan Ahli Majlis Pemulihan Negara.

Artikel Berkaitan:

“Selain daripada Khazanah, beliau pernah menjadi antara pemangkin utama beberapa organisasi korporat negara seperti Axiata Group Berhad, Iskandar Investment Berhad dan IHH Healthcare Berhad.

“Beliau juga merupakan pemegang Master of Philosophy in Development Studies dari Darwin College, Cambridge University dan Diploma di dalam bidang Pengajian Islam dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

“Selain itu juga, beliau adalah akauntan bertauliah Fellow of the Association of Chartered and Certified Accountants (ACCA) dan Chartered Financial Analyst (CFA).

“Tan Sri Azman berpengalaman luas dalam bidang kewangan, perniagaan dan ekonomi selain berkredibiliti tinggi khususnya dalam komuniti perniagaan di Malaysia serta di peringkat global,” ujarnya.

Sementara itu, Amrin berkata, TH akan meneruskan komitmennya dalam memastikan aspek kemampanan dan kelestariannya dengan menyediakan Pelan Strategik untuk menyokong usaha transformasi TH yang akan memacu organisasi ke hadapan.

Beliau berkata, pelan Hijrah24 akan didorong oleh lima teras utama dan disokong oleh 24 inisiatif strategik yang akan bermula pada bulan hadapan.

“Pada masa sama, TH akan terus memberi kerjasama berhubung siasatan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) yang dijalankan sekaligus dapat mengukuhkan aspek tadbir urus dan kawalan untuk melindungi TH serta pendepositnya, selain menguatkan operasi dan kecekapan serta memberi keuntungan dan pulangan yang mampan kepada pendeposit.

“Kesemua inisiatif ini akan memastikan TH kekal lestari hingga ke masa hadapan,” jelasnya.

Amrin berkata, TH turut berterima kasih kepada Tan Sri Md Nor Yusof sepanjang tempoh kepimpinannya menerajui TH.

Menurutnya, sejak dilantik sebagai pengerusi pada 10 Julai 2018, beliau berjaya memastikan kedudukan kewangan TH lebih kukuh dengan mencatat jumlah deposit sebanyak RM 81.41 bilion sehingga 30 Jun 2021 yang merupakan rekod tertinggi sejak TH ditubuhkan 58 tahun lalu.