X

Kindly register in order to view this article
!

Isnin | 27 Jun 2022

SME Bank lancar pelan antirasuah

Dari kiri: Ketua Setiausaha MEDAC, Datuk Suriani Ahmad, Muslimin, Noh dan Aria pada pelancaran SME Bank OACP yang diadakan pada Khamis.
A
A

SHAH ALAM - SME Bank telah melancarkan Pelan Antirasuah Organisasi SME Bank 2020-2024 (SME Bank OACP) yang telah dibangunkan dengan kerjasama Institut Integriti Malaysia.

Inisiatif yang menyokong agenda antirasuah kerajaan menerusi Pelan Antirasuah Nasional (NACP) dan Pelan Antirasuah Organisasi Kementerian Pembangunan Usahawan dam Koperasi (MEDAC) itu merupakan komitmen SME Bank dalam memerangi jenayah rasuah dan salah laku integriti.

Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Tan Sri Noh Omar berkata, MEDAC merupakan antara 27 badan kerajaan yang bertanggungjawab dalam memastikan aspek integriti dan antirasuah menjadi tonggak utama dalam pengagihan dana-dana pembiayaan dan penganjuran program pembangunan usahawan

“Sebagai agensi peneraju bagi inisiatif 2.4.8 iaitu memberi penekanan kepada aspek integriti dan antirasuah dalam program pendidikan keusahawanan, adalah menjadi matlamat kementerian untuk menyemarakkan budaya antirasuah di peringkat tertinggi sehingga ke agensi-agensi di bawahnya,” katanya.

Pada Khamis, Majlis pelancaran SME Bank OACP telah dihadiri oleh Noh dan Timbalan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Muslimin Yahaya yang diadakan di Kuala Lumpur.

Sementara itu, Presiden Kumpulan/Ketua Pegawai Eksekutif SME Bank, Aria Putera Ismail berkata, selaras dengan arahan yang dinyatakan dalam NACP, SME Bank OACP telah dibangunkan berdasarkan inisiatif mandatori di bawah Strategi 2 NACP iaitu memperkukuhkan kecekapan penyampaian perkhidmatan dalam sektor awam.

“Dengan adanya SME Bank OACP ini, SME Bank juga akan mempertingkatkan aspek penilaian wajar (due diligence) dalam pelaksanaan setiap tugasan terutamanya dalam memproses dan memberi kelulusan permohonan yang dikemukakan oleh usahawan PKS.

“Selain meningkatkan kecekapan dan produktiviti, amalan baik ini juga akan memastikan tiada PKS yang tidak mendapat bantuan atau mendapat bantuan yang tidak setimpal,” katanya.

Aria berkata, berpandukan pelan itu, SME Bank akan mengambil tindakan menyeluruh dalam membangunkan sistem pengurusan antirasuah untuk menjadi sebuah organisasi yang bebas rasuah, berintegriti dan membudayakan tadbir urus yang baik.

“Pelan lima tahun SME Bank OACP ini mengandungi 22 pelan tindakan yang akan merangkumi lima bidang keutamaan iaitu perolehan, pentadbiran, operasi, integriti dan tadbir urus.

“Pada ketika ini, SME Bank berada di peringkat pelaksanaan dan pemantauan terhadap inisiatif yang terdapat dalan SME Bank OACP,” katanya.

Beliau turut memaklumkan, SME Bank juga sedang giat menjalankan inisiatif ke arah pensijilan MS ISO 37001:2016 Sistem Pengurusan Anti-Rasuah atau lebih dikenali sebagai ABMS dan dijangka akan diperoleh pada penggal ketiga tahun 2022.

Majlis pelancaran SME Bank OACP ini telah dihadiri oleh Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Tan Sri Noh Omar dan Timbalan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Muslimin Yahaya.


Jangan lupa follow kami di Instagram, Telegram dan TikTok
Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah © 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!