X

Kindly register in order to view this article
!

Rabu | 18 Mei 2022

2,288 pelajar terima tawaran pinjaman Mara ke luar negara

Mahdzir menyampaikan tajaan kepada Nurul Hanis pada Majlis Simbolik Penyerahan Surat Tawaran Tajaan Mara sempena Program 100 Hari Aspirasi Keluarga Malaysia di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) pada Jumaat.
A
A

KUALA LUMPUR - Majlis Amanah Rakyat (Mara) terus memperkasakan sektor modal insan dalam bidang pendidikan dengan menawarkan pinjaman pelajaran ke luar negara kepada 2,288 pelajar.

Menteri Pembangunan Luar Bandar (KPLB), Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, agensi itu masih mengamalkan dasar penghantaran pelajar ke luar negara terutamanya pelajar cemerlang untuk menyambung pengajian di pelbagai peringkat pengajian bermula daripada ijazah pertama hingga ke peringkat profesional dan doktor falsafah.

“Pelaksanaan program ini adalah selari dengan hasrat kerajaan dalam menghasilkan modal insan yang berkualiti, bertaraf global yang bukan sahaja berjaya dalam akademik tetapi mempunyai akhlak dan sahsiah terpuji serta berketerampilan,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan media selepas Majlis Simbolik Penyerahan Surat Tawaran kepada tiga orang pelajar tajaan Mara sempena Program 100 Hari Aspirasi Keluarga Malaysia di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC), di sini pada Jumaat.

Hadir sama, Timbalan Menteri 1 KPLB, Datuk Seri Abdul Rahman Mohamad; Ketua Setiausaha KPLB, Datuk Ramlan Harun dan Ketua Pengarah Mara, Datuk Azhar Abdul Manaf.

Antara pelajar yang menerima tawaran itu ialah Irfan Shamer Burhanudin yang menyambung pengajian di peringkat Ijazah Sarjana Muda Pengajian Islam (Usuluddin) di Universiti Al Albayt, Jordan.

Nurul Hanis Muhammad menerima tajaan melalui Profesional Development Programme (Pro-P) untuk mengikuti pengajian Perakaunan-ACCA di University of South Wales, United Kingdom.

Noorshafrina Zulkalnain pula ditawarkan ke pengajian Ijazah Sarjana Applied Mathematics & Physics di Moscow Institute of Physics & Technology, Rusia melalui tajaan Graduate Excellence Programme (GREP).

Mengulas lanjut, Mahdzir menjelaskan bahawa Mara pada tahun ini telah menaja seramai 57,351 pelajar untuk menyambung pengajian di dalam dan luar negara.

“Daripada jumlah itu, 52,556 pelajar menyambung pengajian di dalam negara dan 4,795 pelajar ke luar negara.

“Ia melibatkan program pinjaman pelajaran Mara peringkat siswazah (YTP), TESP, STEP dan pasca siswazah (GREP & Pro-P),” katanya.

Tambahnya, Mara mengamalkan polisi tajaan 89 peratus kepada golongan B40, 10 peratus untuk golongan M40 dan satu peratus kepada golongan T20.

“Melalui peruntukan yang disediakan, ia membuktikan kerajaan menerusi Mara terus komited dalam agenda pemerkasaan bumiputera terutama mereka yang datang daripada masyarakat luar bandar untuk menjadi tulang belakang kepada asas pembangunan negara," katanya.


Jangan lupa follow kami di Instagram, Telegram dan TikTok
Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah © 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!