X

Kindly register in order to view this article
!

Jumaat | 21 Januari 2022

11 pos kawalan PGA dinaik taraf sebagai balai polis

Hamzah merasmikan perluasan fungsi 11 pos kawalan PGA sebagai balai polis di Pusat Latihan Polis (Pulapol), di sini pada Isnin.
A
A

KUALA LUMPUR - Polis Diraja Malaysia (PDRM) menaik taraf fungsi 11 pos kawalan Pasukan Gerakan Am (PGA) di Sabah dan Sarawak sebagai balai polis untuk memudahkan rakyat di kawasan pedalaman berurusan dengan pihak berkuasa.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata, sebanyak 11 pos kawalan PGA itu dikenalpasti antaranya sembilan di Sabah dan dua di Sarawak.

"Perluasan fungsi PGA itu akan meningkatkan interaksi dan libat urus pihak berkuasa bersama penduduk setempat.

"Selain itu, ia dapat membantu dari aspek komunikasi strategik dan risikan pihak polis," katanya dalam ucapan majlis perasmian perluasan fungsi 11 pos kawalan PGA sebagai balai polis di Pusat Latihan Polis (Pulapol) di sini pada Isnin.

Hadir sama, Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri, Datuk Wan Ahmad Dahlan Abdul Aziz dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Acryl Sani Abdullah Sani.

Hamzah berkata, penduduk di kawasan pedalaman berdepan kesukaran untuk mendapatkan perkhidmatan polis kerana lokasi yang jauh.

"Fungsi pos kawalan PGA sebagai balai polis ini memberikan kemudahan kepada rakyat, ia juga berperanan mendaftarkan kelahiran serta laporan kematian dan data Jabatan Pendaftaran Negara dapat dikemaskini," katanya.

Beliau berkata, sebanyak 14 laporan diterima oleh PDRM dalam tempoh dua minggu kesemua balai polis itu beroperasi.

"Kesemua 11 fungsi pos kawalan PGA sebagai balai ini adalah projek rintis yang akan dipantau selama enam bulan pelaksanaannya sebelum diperluaskan ke 170 pos kawalan PGA di seluruh negara," katanya.


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!