X

Kindly register in order to view this article
!

Khamis | 27 Januari 2022

Jiwai semangat Keluarga Malaysia untuk bantu rakyat

Mohd Zuki - Foto fail Bernama
A
A

PUTRAJAYA - Penjawat awam perlu menjiwai aspirasi 'Keluarga Malaysia' dalam melaksanakan program yang telah dirancang oleh kerajaan supaya kepentingan dan kemaslahatan rakyat dapat dipelihara seperti menjaga sebuah keluarga, kata Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Zuki Ali.

Dalam sesi webinar Aspirasi Keluarga Malaysia anjuran Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN) pada Khamis, beliau berkat, pandemik Covid-19 telah menyebabkan ramai terjejas termasuk kanak-kanak menjadi anak yatim piatu, selain ibu tunggal, orang kelainan upaya (OKU) mahupun pelarian yang juga berada dalam kesulitan.

Dalam hal ini, katanya, peranan penjawat awam perlu diperkasa dengan penuh integriti dan amanah supaya seluruh rakyat yang terjejas akibat pandemik mendapat manfaat daripada pelbagai pakej rangsangan ekonomi dan inisiatif yang disediakan kerajaan dengan jumlah keseluruhan RM530 bilion.

Pada sesi webinar itu, Mohd Zuki berkata, semangat Keluarga Malaysia yang dicetuskan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob bukanlah retorik atau slogan politik semata-mata.

"Ia merupakan semangat yang diterapkan oleh kerajaan dalam pentadbiran negara, dengan harapan kepentingan dan kesejahteraan semua rakyat Malaysia tanpa mengira bangsa, agama dan fahaman politik dapat dipelihara seperti sebuah keluarga besar," katanya.

Beliau berkata, lembayung Keluarga Malaysia adalah bersandarkan kepada tiga gabungan nilai iaitu Keterangkuman, Kebersamaan dan Kesyukuran.

Menurut Mohd Zuki, Perdana Menteri juga telah memperkenalkan pelbagai inisiatif di bawah payung Keluarga Malaysia antaranya Rumah IKRAM Keluarga Malaysia, Skuad Keluarga Malaysia, Pakej Peranti Keluarga Malaysia dan Pakej Penjagaan Covid-19 Keluarga Malaysia.

Perdana Menteri juga, katanya telah mengarahkan supaya setiap kementerian menyegerakan pelaksanaan sekurang-kurangnya tiga program dan inisiatif yang bermatlamat untuk membantu mengurangkan kesan ekonomi yang ditanggung rakyat akibat pandemik sebagai petunjuk prestasi utama (KPI) 100 hari kerajaan baharu.

Bagi memantau pelaksanaan pelbagai program dan inisiatif yang telah dirancang di bawah lembayung Keluarga Malaysia, Keberhasilan Kebahagiaan atau Key Happiness Outcome (KHO) telah diperkenalkan bagi melengkapi KPI, katanya.

"Untuk melaksanakan semua program dan inisiatif yang telah dirancang oleh kerajaan bagi membantu Keluarga Malaysia, tanggungjawab besar terletak di atas bahu kita semua sebagai penjawat awam," katanya.

Mohd Zuki berkata, menerusi prinsip FASTER, penjawat awam perlu membuang mentaliti ‘kau-kau, aku-aku’ sebaliknya bekerjasama erat dalam sesebuah organisasi, tidak melewatkan permohonan tanpa sebab munasabah, serta memanfaatkan teknologi digital dalam memberikan perkhidmatan.

Prinsip FASTER merujuk kepada 'Flat, Agile, Streamlined, Tech-enabled, Efficient dan Resilient'. - Bernama


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!