X

Kindly register in order to view this article
!

Sabtu | 27 November 2021

MCPF bimbang peningkatan kes penipuan jenayah siber

Ayub Yaakob
A
A

KUALA LUMPUR - Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF) bimbang dengan peningkatan kes penipuan jenayah siber secara mendadak sejak kebelakangan ini yang melibatkan orang ramai.

Naib Pengerusi Kanan MCPF, Datuk Seri Ayub Yaakob berkata, dari segi statistik pihak polis, penipuan jenayah siber ini melibatkan jutaan ringgit.

“Pada tahun 2019 jumlah kerugian yang dialami pengguna RM500 juta, 2020 (RM502 juta) dan sehingga 31 Oktober 2021 (RM414 juta).

“Ini adalah statistik yang dilaporkan. Terdapat juga penipuan yang tidak dilaporkan. Penipuan jenayah siber ini juga membuatkan pihak Jabatan Siasatan Jenayah Komersil (JSJK) Bukit Aman telah melancarkan kempen anti jenayah siber sepanjang bulan November dan Disember tahun ini,” katanya ketika ditemui Sinar Harian di pejabatnya pada Isnin.

Pada masa sama Ayub menasihatkan orang ramai mengambil tahu atau cakna mengenai penipuan jenayah siber ini.

“Orang ramai juga perlu berhati-hati mengenainya kerana modus operandi yang digunakan juga pelbagai,” katanya.

Beliau mencadangkan kerajaan mewujudkan satu pusat aduan khas agar semua aduan berkaitan kes penipuan jenayah siber sama ada dilaporkan atau tidak dilaporkan dapat diteliti dan diambil tindakan sewajarnya.

“Pusat aduan khas ini boleh mengkordinasikan semua aduan yang diterima bersama agensi lain yang berkaitan,” katanya.

Beliau menambah, tujuan pusat aduan khas itu adalah untuk menganalisa aduan-aduan tersebut dan disampaikan kepada pihak atasan supaya satu langkah konkrit bagi mengatasi masalah tersebut dapat diambil.

Ayub berkata, negara-negara maju juga membuat pusat aduan khas mereka sendiri berkenaan perkara tersebut.

“Negara-negara maju juga berbuat seperti ini. Jangan tunggu negara kita maju dahulu,” katanya.

Beliau turut mencadangkan pusat aduan khas ini membuat satu jurnal dan dibentangkan dalam persidangan yang sekurang-kurangnya dibuat dalam tiga bulan sekali.


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!