X

Kindly register in order to view this article
!

Isnin | 17 Januari 2022

Bursa Malaysia mulakan tindakan undang-undang terhadap Serba Dinamik

Gambar hiasan.
A
A

BURSA Malaysia Securities Bhd menyatakan ia telah memfailkan saman pemula di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur terhadap Serba Dinamik Holdings Bhd.

Saman itu, di bawah seksyen 360 Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007, adalah untuk mengarahkan Serba Dinamik membuat pengumuman umum dengan segera mengenai Kemas Kini Dapatan Berdasarkan Fakta di Kajian Bebas Khas setakat 30 September 2021.

“Permohonan mahkamah itu dibuat berikutan kegagalan Serba Dinamik untuk mematuhi arahan Bursa Malaysia bertarikh 22 Oktober 2021,” kata pengawal selia bursa saham itu dalam satu kenyataan pada Selasa.

Arahan Bursa Malaysia dikeluarkan menuntut Serba Dinamik mendedahkan dapatan ketara daripada Kemas Kini Dapatan Berdasarkan Fakta setakat 30 September 2021, yang dilantik oleh Serba Dinamik untuk menjalankan kajian bebas bagi menilai kebenaran dan ketepatan perkara yang dibangkitkan oleh juruaudit statutori Serba Dinamik pada masa itu, KPMG.

‘Permohonan mahkamah itu dibuat, “sebagai melaksanakan peranan dan tanggungjawab Bursa Malaysia Securities dalam mengawal selia kendalian dan menguatkuasakan pematuhan dengan obligasi berterusan penerbit tersenarai mengikut Keperluan Penyenaraian Pasaran Utama,” katanya. - Bernama

ARTIKEL BERKAITAN:Serba Dinamik Holdings gagal peroleh injunksi ad interim

ARTIKEL BERKAITAN:Serba Dinamik fail saman pemula terhadap Bursa Malaysia


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!