X

Kindly register in order to view this article
!

Rabu | 18 Mei 2022

Mahkamah batal saman SPSB terhadap Felda, FIC

Mahkamah Tinggi membenarkan permohonan Felda dan FIC untuk membatalkan saman yang difailkan pemaju hartanah Synergy Promenade Sdn Bhd (SPSB) terhadap kedua-kedua pihak itu. Gambar hiasan
A
A

KUALA LUMPUR - Mahkamah Tinggi di sini pada Selasa membenarkan permohonan Felda dan Felda Investment Corporation Sdn Bhd (FIC) untuk membatalkan saman yang difailkan pemaju hartanah Synergy Promenade Sdn Bhd (SPSB) terhadap kedua-kedua pihak itu.

Pada 9 Julai 2019, SPSB memfailkan saman tersebut untuk mendapatkan milikan tanah kosong kepunyaan Felda di Jalan Semarak, di sini.

Peguam Kumar Kanagasingam yang mewakili Felda dan FIC berkata, Hakim Datuk Azimah Omar membenarkan permohonan berkenaan atas alasan perjanjian pembangunan itu adalah tidak sah, terbatal dan tidak boleh dikuatkuasakan kerana tidak memperoleh kelulusan menteri yang bertanggungjawab terhadap Felda ketika itu.

"Mahkamah membenarkan permohonan Felda dan FIC untuk membatalkan saman itu dengan kos sebanyak RM10,000," katanya ketika dihubungi pemberita selepas keputusan diberikan hakim dalam prosiding yang berlangsung secara dalam talian.

Dalam saman itu, SPSB menuntut pelaksanaan spesifik terhadap Felda dan FIC berkenaan dengan perjanjian yang dimeterai pada 2 Jun 2014. Melalui perjanjian tersebut SPSB dilantik selaku pemaju induk untuk pembangunan bercampur di 24 bidang tanah secara keseluruhannya berukuran 8.36 hektar.

Di bawah perjanjian itu, FIC dikehendaki menyerahkan tanah kosong dalam tempoh 30 hari selepas menandatangani perjanjian itu dan juga memastikan bahawa pemilikan itu tidak dibatalkan oleh Felda sebelum projek selesai.

Bagaimanapun, SPSB mendakwa bahawa pada atau sekitar Januari 2016, Felda dan FIC hanya menyerahkan satu bidang tanah kepada syarikat itu. SPSB juga menuntut perintah berbangkit dengan mengarahkan defendan segera memberikan hak milik atas tanah-tanah tersebut kepada syarikat itu.

Selain Kumar, Felda dan FIC turut diwakili oleh peguam Mong Chung Seng, Wong Han Wey dan Medha Ong dari Tetuan Lee Hishammuddin Allen & Gledhill manakala SPSB diwakili RK Sharma, Amrit Pal Singh dan Ng Jun Wei daripada Tetuan Amrit & Company. -Bernama


Jangan lupa follow kami di Instagram, Telegram dan TikTok
Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah © 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!