X

Kindly register in order to view this article
!

SOP kahwin bawah umur lebih ketat

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Fuziah Salleh (tiga, kiri) beramah mesra dengan empat tokoh wanita yang menerima Anugerah Suri Teladan pada majlis Malam Apresiasi Wanita 2019 parlimen Kuantan, malam tadi. - Foto Bernama
A
A

KUANTAN - Kerajaan akan menyarankan supaya permohonan perkahwinan bawah umur dengan prosedur operasi standard (SOP) yang lebih ketat didengar oleh hakim Mahkamah Tinggi Syariah berbanding di hadapan hakim Mahkamah Rendah Syariah.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Fuziah Salleh berkata ini kerana hakim Mahkamah Tinggi lebih berpengalaman dan terlatih, selain bagi memastikan prosedur lebih ketat benar-benar dilaksanakan.

Katanya, permohonan seperti itu tidak boleh diambil ringan kerana perkahwinan di bawah umur atas apa juga alasan termasuk disebabkan kemiskinan lebih banyak mendatangkan keburukan daripada kebaikan kepada kanak-kanak terlibat.

"Mereka ini perlu melalui ujian psikologi, ibu bapa terlibat ditemuduga dan perlu juga melihat keadaan mental dan fizikal anak itu kerana mereka yang terlalu muda memang tidak bersedia memikul tanggungjawab itu.

'Kita juga memerlukan laporan doktor dan sebagainya beserta SOP yang ketat dalam permohonan ini bagi melindungi kebajikan dan kesejahteraan anak-anak ini," katanya selepas menghadiri Majlis Apresiasi Wanita 2019 Parlimen Kuantan di sini, semalam.

Fuziah yang juga Ahli Parlimen Kuantan menambah cadangan SOP yang lebih ketat itu telah dibentangkan pada persidangan Ketua-Ketua Hakim Syarie pada tahun lalu.

Bagaimanapun, Fuziah menambah untuk menjadikannya sebagai undang-undang lebih mencabar kerana undang-undang mahkamah syariah adalah tertakluk di bawah majlis agama setiap negeri.- Bernama


Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!