Sila log masuk terlebih dahulu.

Kedah lulus bantuan khas RM1,000 buat penjawat awam negeri

Muhammad Sanusi
Muhammad Sanusi
A
A
A

ALOR SETAR - Kerajaan negeri Kedah bersetuju meluluskan bantuan khas kewangan RM1,000 untuk diberikan kepada setiap seorang penjawat awam dan anggota pentadbiran negeri bagi menghargai sumbangan dan pengorbanan mereka.

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor ketika membentangkan Bajet Kedah 2022 bertemakan ‘Kedah Sejahtera Nikmat Untuk Semua’, pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) pada Ahad berkata, kerajaan melihat penjawat awam tetap menunaikan amanah dan tanggungjawab, walaupun dalam suasana kerja yang terhad dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sebelum ini.

Beliau berkata, ia berdasarkan hasil semua urusan kerajaan tetap berjalan lancar, dan kutipan hasil negeri telah meningkat.

“Tahun 2021 menyaksikan pelbagai cabaran dan dugaan yang melanda negeri Kedah. Seluruh jentera pentadbiran awam negeri sentiasa bekerjasama dan memberi komitmen yang tinggi semasa pengurusan bencana ketika krisis pandemik Covid-19.

“Penglibatan jentera awam negeri bagi menguruskan PKOB (Pusat Kawalan Operasi Bencana), PPV (Pusat Pemberian Vaksin), PKRC (Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19) dan PICK (Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan), telah memudahkan pelbagai penyaluran bantuan.

“Terkini pula, kerajaan negeri menghadapi bencana banjir di beberapa daerah disebabkan hujan lebat luar jangka dan fenomena air pasang besar. PKOB Daerah diaktifkan 24 jam dan beberapa pusat pemindahan sementara telah dibuka bagi membantu mereka yang ditimpa musibah,” katanya.

Sehubungan itu, Muhammad Sanusi mengharapkan pemberian itu dapat menyuntik semangat semua penjawat awam negeri untuk terus meningkatkan penyampaian perkhidmatan kepada rakyat. - Bernama

Artikel Berkaitan: