Ahli Parlimen terima dos penggalak mulai Selasa

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan memberikan dos penggalak vaksin Covid-19 kepada ahli Parlimen mulai Selasa. - Foto 123rf
Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan memberikan dos penggalak vaksin Covid-19 kepada ahli Parlimen mulai Selasa. - Foto 123rf
A
A
A

KUALA LUMPUR - [DIKEMAS KINI] Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan memberikan dos penggalak vaksin Covid-19 kepada ahli Parlimen mulai Selasa.

Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Mohd Rashid Hasnon berkata, pemberian dos penggalak itu bermula jam 9.30 pagi di Dewan Banquet, Bangunan Parlimen.

Jelasnya, pemberian dos penggalak itu bertujuan memastikan imuniti yang diperolehi selepas menerima dos lengkap dapat dikekalkan untuk tempoh yang optimum khususnya terhadap jangkitan varian Delta.

"Sehubungan itu bagi melindungi ahli Yang Berhormat yang mempunyai tanggungjawab untuk kerap bersama rakyat dan berisiko mendapat jangkitan Covid-19.

"KKM akan memberikan dos penggalak kepada ahli Yang Berhormat bermula esok iaitu Selasa dan tarikh seterusnya akan ditetapkan kelak," katanya di Dewan Rakyat pada Isnin.

Pada 18 September lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan kerajaan bersetuju melaksanakan pemberian dos ketiga vaksin Covid-19 atau dos penggalak.

Jelasnya, pemberian dos penggalak itu dibuat dalam usaha untuk meningkatkan perlindungan kepada golongan rentan.

Tambah Ismail Sabri, keutamaan pemberian dos ketiga itu akan tertumpu kepada kumpulan yang berisiko tinggi terlebih dahulu, seperti anggota barisan hadapan kesihatan, pesakit kurang daya tahan imun dan warga tua dengan komorbiditi.

Artikel Berkaitan:

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!