X

Kindly register in order to view this article
!

Rabu | 18 Mei 2022

Ordinan darurat terungkai sepenuhnya selepas diluluskan: Shamrahayu

Shamrahayu Ab Aziz
A
A

KUALA LUMPUR - Ordinan-ordinan darurat yang berkuatkuasa di bawah Proklamasi Darurat akan terungkai sepenuhnya selepas diluluskan di Dewan Rakyat dan Dewan Negara, kata pakar perlembagaan, Profesor Datuk Dr Shamrahayu Ab Aziz.

Setakat ini, usul bagi mengungkai ordinan-ordinan itu diluluskan Dewan Rakyat pada Isnin selepas dibentang dan dibahas serta mendapat undian suara terbanyak.

Justeru, Shamrahayu yang juga Penyandang Kursi Institut Raja-Raja Melayu Universiti Teknologi Mara (UiTM) berkata, dari segi perundangan, ordinan berkenaan masih berkuat kuasa sehingga Dewan Negara meluluskan pengungkaian ordinan-ordinan itu.

“Ia hanya menamatkan (ordinan) darurat itu pada peringkat Dewan Rakyat, tapi ia akan sepenuhnya terungkai apabila usul itu diluluskan di Dewan Negara.

“Kalau hanya diluluskan di Dewan Rakyat, ia tak bermakna undang-undang tak boleh dilaksanakan... (ordinan) itu boleh dilaksanakan. Kalau Dewan Negara ungkai, baru betul-betul tamat,” katanya ketika dihubungi Bernama pada Isnin.

Menurut Perkara 150 (3) Perlembagaan Persekutuan, Proklamasi Darurat dan apa-apa ordinan yang dimasyhurkan di bawah Fasal (2B), hendaklah dibentangkan di hadapan kedua-dua Majlis Parlimen dan, jika tidak terlebih dahulu dibatalkan, hendaklah terhenti berkuat kuasa jika ketetapan diluluskan oleh kedua-dua Majlis yang mengungkaikan Proklamasi atau ordinan itu, tetapi tanpa menjejaskan apa-apa jua yang dilakukan sebelumnya menurut kuasa Proklamasi atau ordinan itu atau tanpa menjejaskan kuasa Yang di-Pertuan Agong untuk mengeluarkan suatu Proklamasi baru di bawah Fasal (1) atau memasyhurkan apa-apa ordinan di bawah Fasal (2B).

Usul berkenaan yang dibentangkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar, diluluskan dengan suara majoriti selepas dibahas 18 Ahli Dewan Rakyat.

Wan Junaidi ketika menggulung perbahasan usul itu berkata, tanpa Proklamasi Darurat yang dilaksanakan dari Januari hingga Ogos lepas, kerajaan akan menghadapi kesukaran untuk mengambil tindakan-tindakan perlu bagi menangani wabak Covid-19 yang ketika itu memasuki tahap kritikal.

Ia meliputi Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) 2021; Ordinan Darurat (Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit) (Pindaan) 2021; Ordinan Darurat (Standard Minimum Perumahan, Penginapan dan Kemudahan Pekerja) (Pindaan) 2021 dan Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) (No. 2) 2021.

Selain itu, ia turut meliputi Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) (Pindaan) 2021; Ordinan Darurat (Kehadiran Wajib Pesalah-Pesalah) (Pindaan) 2021; dan Ordinan Darurat (Kumpulan Wang Amanah Negara) (Pindaan) 2021.

Pada 16 Disember tahun lepas, Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan mengisytiharkan Proklamasi Darurat di Parlimen Gerik, Perak dan DUN Bugaya, sekali gus menangguhkan PRK dua kerusi berkenaan. - Bernama


Jangan lupa follow kami di Instagram, Telegram dan TikTok
Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah © 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!