X

Kindly register in order to view this article
!

Jumaat | 03 Disember 2021

Papar daerah terbaru diisytihar kawasan wabak ASF

Gambar hiasan.- Foto 123rf
A
A

KOTA KINABALU - Papar menjadi daerah terbaru yang diisytiharkan sebagai daerah wabak Demam Babi Afrika (ASF) di Sabah, setelah virus itu dikesan di Kampung Kogopon dan Kampung Purak pada 14 September lalu.

Timbalan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan berkata, virus ASF merupakan penyebab kepada kematian sebanyak 91 babi di kedua-dua kampung itu dalam tempoh dua minggu.

Menurutnya, perkara ini telah menyebabkan nilai kerugian yang dianggarkan pada RM50,000.

“Setakat ini, virus ini hanya menjangkiti babi yang diternak penduduk kampung dan bukan ladang ternakan babi komersil.

"Di ladang komersial menempatkan kira-kira 9.400 ekor babi," katanya dalam satu kenyataan pada Khamis.

Selain daerah Papar, terdapat dua daerah lain telah diisytiharkan sebagai daerah wabak ASF, iaitu Kota Kinabalu pada 30 September dan Tenom pada 13 Oktober.

Jeffrey yang juga merangkap Menteri Pertanian dan Perikanan Sabah mengatakan, seperti di Papar, virus di Kota Kinabalu dan Tenom hanya menyerang babi yang diternak penduduk kampung dan kes-kes tersebut dianggap terasing.

“Pada masa ini, kementerian belum memutuskan untuk memusnahkan semua babi di daerah ini karena kes-kes itu adalah terasing dan babi di ladang komersial didapati bebas ASF setelah melakukan beberapa ujian.

"Oleh itu, kementerian yakin bekalan daging babi di pasar tempatan tidak akan terganggu," katanya.

Sebagai sebahagian daripada usaha membendung penyebaran virus berkenaan, Jeffrey berkata, kementerian akan terus mengawal pergerakan produk babi dan daging babi antara daerah.

Selain memperhebatkan kempen kesedaran di desa dan lokasi yang relevan, dan memantau kegiatan di ladang dan rumah potong di semua daerah yang terkesan.

Awal tahun ini, langkah-langkah pengawalan serupa telah dilaksanakan di 19 daerah lain, dan usaha itu berhasil apabila tujuh daerah diklasifikasikan semula dari 'zon merah' ke 'zon kuning' setelah tidak melaporkan kes ASF baru dalam 60 hari terakhir.

Antaranya ialah daerah Pitas, Kota Marudu, Beluran, Telupid, Tongod, Kinabatangan dan Sandakan. - Awani


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!