X

Kindly register in order to view this article
!

Ahad | 28 November 2021

15,820 asnaf terima manfaat Program Kasih Prihatin-MAIWP

Mustapha (kiri) menyampaikan kotak bakul makanan daripada MAIWP dan yayasan PRIHATIN Nasional kepada Yusuf Deraman (kanan) semasa program kebajikan kasih PRIHATIN-MAIWP di Surau Al-Syakirin Jalan Wangsa Keramat pada Isnin. - Foto Bernama
A
A

KUALA LUMPUR - Seramai 15,820 penerima kategori asnaf menerima manfaat dari Program Kasih Prihatin-MAIWP hasil kerjasama Yayasan Prihatin Nasional (Prihatin) dan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang dijalankan sejak bulan lalu.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi), Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, sebanyak 235 penerima daripada anak-anak Kelantan di perantauan yang terjejas akibat wabak pandemik Covid-19.

Menurutnya, penerima juga telah menerima zakat daripada Bank Rakyat.

“Kasih Prihatin-MAIWP merupakan inisiatif bagi menunjukkan keprihatinan untuk mengurangkan beban rakyat yang terkesan akibat pandemik Covid-19.

“Program ini dilaksanakan bagi menyahut seruan kerajaan dalam mendepani cabaran bersama-sama dan hidup sebagai Keluarga Malaysia yang membantu antara satu sama lain,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa melancarkan Majlis Pengagihan Bakul Kasih Prihatin-MAIWP di Surau Al-Syakirin, Jalan Keramat Wangsa di sini pada Isnin.

Mengulas lanjut, menurut Mustapa, program kebajikan itu dapat diperkasakan dengan penglibatan bersama pimpinan negara, agensi awam dan sokongan badan swasta.

Jelasnya, selaras dengan konsep kesaksamaan, pendekatan ‘polarity management’ perlu digunakan bagi memenuhi keperluan masyarakat yang berbeza.

“Saya melihat kerjasama ini dapat memastikan keberkesanan program dengan membuat pengagihan sumbangan berdasarkan teknik pencapaian objektif dan dipaparkan bagi rujukan semua pihak yang terlibat.

“Saya juga ingin berpesan kepada anak-anak di perantauan agar terus cekal, tabah dan berusaha dalam mendepani cabaran kehidupan terutama sewaktu pandemik,” ujarnya.

Sementara itu, Pengerusi Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP), Datuk Dr Mohd Daud Bakar berkata, pemberian peruntukan kewangan telah digunakan dengan sebaiknya bagi menjalankan program pengagihan Bakul Kasih Prihatin-MAIWP di sekitar Kuala Lumpur bermula 16 September lalu.

Jelasnya, ia bakal memberi manfaat kepada 35,000 warga kota yang terkesan akibat wabak pandemik yang melanda pada masa kini.

Selain itu, kerjasama strategik juga dijalinkan bersama Pertubuhan Kasih Neelofa yang turut memberikan ‘foodbank’ kepada pengurusan Surau Al-Syakirin.


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!