X

Kindly register in order to view this article
!

Selasa | 30 November 2021

Kerajaan cadang tambah renjer hutan

Datuk Seri Takiyuddin Hassan
A
A

KOTA BHARU - Kerajaan bercadang menambah bilangan renjer hutan bagi membantu mengawal aktiviti pencerobohan, sekali gus mengekalkan habitat semula jadi haiwan liar di negara ini, kata Menteri Tenaga dan Sumber Asli, Datuk Seri Takiyuddin Hassan.

Beliau berkata, setakat ini kerajaan telah melantik lebih 600 renjer yang mempunyai kepakaran termasuk untuk menjaga Hutan Simpan.

Katanya, daripada jumlah itu lebih 400 renjer adalah dalam kalangan masyarakat orang asli, manakala selebihnya veteran tentera dan polis yang telah diberikan latihan secukupnya.

“Pasukan renjer ini dilatih dan berkebolehan mengendalikan kes dalam hutan termasuk menjaga kawasan habitat hidupan liar, sekali gus dapat menghubungkan haiwan itu dengan manusia, contohnya gajah dan sebagainya.

“Kawalan ini penting supaya dapat mengurangkan konflik antara hidupan liar dengan manusia. Konflik ini mungkin berpunca daripada pembangunan dan pembukaan kawasan, yang menyebabkan habitat semula jadi mereka diusik atau diteroka,” katanya ketika ditemui pemberita di sini pada Sabtu.

Ketika ditanya sama ada kerajaan akan menambah pasukan renjer dalam kalangan orang asli, beliau berkata, individu yang berkepakaran dalam bidang berkenaan hampir tiada lagi.

“Kita memerlukan lebih ramai renjer, kalau mahu lantik dalam kalangan orang asli, mereka yang berpakaran hampir habis. Namun, jika ada yang berminat menyertai pasukan tersebut, kita akan latih mereka.

“Mereka juga diberikan elaun khas sehingga mencecah lebih RM2,000 sebulan sekali gus memberi pendapatan kepada golongan itu,” katanya.

Sebelum ini media melaporkan daerah Kemaman di Terengganu mencatatkan bilangan kes gangguan gajah liar tertinggi di Semenanjung Malaysia, selain Besut, Dungun, Hulu Terengganu dan Setiu.

Menurut laporan berkenaan, Takiyuddin menyatakan dalam tempoh 2015 hingga Ogos 2021, pihak Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) menerima sebanyak 251 aduan daripada penduduk kampung dan pengusaha ladang,dengan anggaran kerugian kira-kira RM3.5 juta. - Bernama


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!