X

Kindly register in order to view this article
!

Selasa | 05 Julai 2022

Liputan 4G di Hulu Selangor capai 99.99 peratus

Gambar hiasan
A
A

KUALA LUMPUR - Inisiatif Jalinan Digital Negara (Jendela) telah meningkatkan liputan 4G bagi kawasan berpenduduk di Parlimen Hulu Selangor kepada 96.66 peratus, setakat suku kedua tahun ini, berbanding 88.89 peratus dalam tempoh yang sama tahun lalu.

Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Zahidi Zainul Abidin berkata, jumlah premis yang mendapat capaian gentian optik juga telah meningkat daripada 4,120 premis pada suku kedua 2020 kepada 25,007 premis pada Ogos lalu.

“Selain pembinaan menara telekomunikasi dan satelit, kerajaan juga akan melaksanakan penyediaan infrastruktur jalur lebar menggunakan kaedah Point of Presence (PoP) hab gentian optik yang merupakan salah satu alternatif dalam memastikan jaringan dan liputan infrastruktur jalur lebar dapat diperluas ke kawasan sekitar sekolah dan berpenduduk dengan lebih baik.

“Pelaksanaan ini akan menjadikan lokasi berhampiran sekolah luar bandar sebagai hab untuk menyediakan infrastruktur jalur lebar gentian optik untuk kegunaan sekolah, kawasan perindustrian, premis-premis kerajaan berhampiran dan masyarakat sekelilingnya,” katanya ketika menjawab usul kamar khas oleh June Leow Hsiad Hui (PH-Hulu Selangor) yang ingin tahu impak pelan Jendela bagi Hulu Selangor.

Menjelas lanjut, Zahidi berkata, fasa satu pelan itu akan melibatkan 630 lokasi berhampiran sekolah dan fasa dua pula akan melibatkan 3,693 lokasi berhampiran sekolah di kawasan luar bandar di seluruh negara.

Menurutnya, sebanyak 432,300 premis akan menerima perkhidmatan jalur lebar berkelajuan tinggi apabila projek itu siap kelak.

“Keseluruhan jumlah PoP di kawasan luar bandar di negeri Selangor adalah sebanyak 224 dan daripada jumlah itu pula sebanyak 54 adalah di Parlimen Hulu Selangor,” katanya. - Bernama


Jangan lupa follow kami di Instagram, Telegram dan TikTok
Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah © 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!