PM beri bayangan rentas negeri dalam beberapa minggu lagi

Ismail Sabri berucap pada Majlis Pelancaran Rumah Ikram Keluarga Malaysia di Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan hari ini.
 - Foto Bernama
Ismail Sabri berucap pada Majlis Pelancaran Rumah Ikram Keluarga Malaysia di Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan hari ini.
 - Foto Bernama
A
A
A

PUTRAJAYA - Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada Jumaat membayangkan kebenaran untuk rentas negeri akan dapat diberikan 'dalam beberapa minggu lagi'.

Beliau berkata, sehingga Rabu lepas (22 September), 81 peratus populasi dewasa dalam negara telah melengkapkan suntikan vaksin Covid-19 dan dalam beberapa minggu sahaja lagi, ia boleh mencapai kadar 90 peratus untuk mendapatkan kelonggaran rentas negeri itu.

“Insya-ALLAH, sabar. Tunggu beberapa minggu lagi saya percaya 90 peratus dapat dicapai dan kelonggaran diberi untuk rentas negeri,” kata Ismail Sabri yang menyifatkan pengumuman mengenai kebenaran rentas negeri itu sebagai sesuatu yang paling dinanti-nantikan rakyat Malaysia.

“Kalau Rabu lepas sudah capai 81 peratus, maknanya sudah tidak lama lagi nak (boleh) rentas negeri.

"Jadi bolehlah balik ke kampung berjumpa ibu bapa. Saya difahamkan ada yang sudah setahun tidak berpeluang berjumpa ibu bapa," katanya ketika berucap melancarkan Inisiatif Kediaman Rumah Keluarga Malaysia yang dikenali sebagai Rumah Ikram Keluarga Malaysia di sini pada Jumaat.

Rabu lepas, Perdana Menteri dilaporkan berkata, Mesyuarat Jawatankuasa Khas Pengurusan Pandemik yang dipengerusikannya memutuskan rakyat dibenarkan merentas negeri apabila negara mencapai 90 peratus kadar vaksinasi dewasa berdasarkan data dan analisis yang dibuat Kementerian Kesihatan Malaysia. - Bernama

Artikel Berkaitan: