Covid-19: Hospital swasta bantu tangani peningkatan kes di Sarawak

Dr Kuljit Singh
Dr Kuljit Singh
A
A
A

KUCHING - Persatuan Hospital Swasta Malaysia (APHM) telah meminta ahli-ahli persatuan itu di sini untuk membantu kerajaan menangani peningkatan pesakit Covid-19 di negeri ini.

Presidennya, Datuk Dr Kuljit Singh berkata, sehingga Selasa, sebanyak 3,732 kes positif dilaporkan di Sarawak, namun, jumlah peratusan bagi kategori empat (jangkitan paru-paru dan memerlukan oksigen) dan kategori lima (jangkitan paru-paru dan memerlukan ventilator) mencatatkan angka tunggal.

Bagaimanapun, beliau berkata, jumlah kumulatif kategori empat dan lima di unit rawatan rapi (ICU) dan wad akan meningkat dalam masa terdekat melebihi ruang dan kemudahan sedia ada, selain membebankan kakitangan kesihatan di hospital kerajaan.

“Sebuah hospital swasta daripada satu konglomerat dari semenanjung di Kuching telah bersetuju untuk mengambil pesakit Covid-19 yang menanggung kos rawatan sendiri bermula minggu depan, sejurus penyediaan kemudahan baharu serta mendapat kelulusan.

“Namun, kebanyakan hospital swasta di sini mempunyai kapasiti katil yang rendah dan peratus kemudahan ICU dan katil untuk merawat Covid-19 yang terhad. Hospital persendirian lain di bandar raya ini sedang dalam perbincangan untuk menyediakan sokongan jika diminta kerajaan,” katanya dalam kenyataan pada Rabu.

Sementara itu, Dr Kuljit turut berharap agar lebih ramai pesakit bukan Covid-19 dari hospital kerajaan dapat dipindahkan ke hospital swasta di Kuching, bagi membolehkan lebih banyak ruang untuk pesakit Covid-19 dirawat di fasiliti kerajaan.

“Proses pemindahan (pesakit) sangat berjaya di Greater Lembah Klang dengan seramai 3,187 pesakit menerima rawatan di hospital persendirian dan pada masa kini terdapat kira-kira 1,000 katil untuk pemindahan pada masa akan datang.

“Kami berharap hospital swasta di Kuching dan bandar lain di Sarawak akan mengikuti langkah hospital swasta di semenanjung iaitu merawat pesakit Covid-19 yang membayar kos rawatan sendiri dan juga menerima pemindahan pesakit bukan Covid-19 berdasarkan kapasiti dan kemampuan sedia ada mereka,” tambahnya. - Bernama

Artikel Berkaitan:

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!