X

Kindly register in order to view this article
!

Rabu | 27 Oktober 2021

KPDNHEP periksa 704 peniaga ayam di Kedah

Shamsul Nizam (kanan) memeriksa harga ayam di Pasar Besar Alor Setar.
A
A

ALOR SETAR - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) menjalankan pemeriksaan terhadap 704 peniaga ayam di seluruh negeri bagi memastikan kenaikan harga dapat dikawal.

Timbalan Pengarah Penguatkuasa (Operasi) KPDNHEP, Shamsul Nizam Khalil berkata, pemeriksaan dilakukan bersama Pegawai Penguat kuasa dari KPDNHEP Alor Setar pada jam 10 pagi Ahad.

Katanya, hasil pemeriksaan mendapati peniaga di Pasar Besar Alor Setar yang menjual ayam standard pada harga RM7.90 sekilogram dan sejuk beku RM7 sekilogram.

"Peniaga ini mengambil keuntungan margin yang sedikit bagi membantu lebih ramai pengguna membeli ayam pada harga yang munasabah.

"Peniaga di lokasi lain turut menawarkan harga ayam terendah seperti di Pasar Besar Kuala Nerang dengan harga RM8 sekilogram, Pasar Besar Sungai Petani menawarkan harga RM 8.30 sekilogram manakala Pasar Awam Jitra dengan harga RM 8.50 sekilogram dan Pasar Awam Kuala Ketil pula RM 9.00 sekilogram," katanya dalam satu kenyataan di sini pada Isnin.

Menurutnya, KPDNHEP Kedah melaksanakan pemeriksaan harian secara konsisten di bawah Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan 2011 di setiap rantaian pengedaran ayam termasuk penternak, pemborong dan peruncit bagi memastikan tiada berlaku manipulasi harga.

"Sehingga Ahad, sejumlah 21 premis telah diberikan Notis Bertulis di bawah Seksyen 21 Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan 2011.

"Kegagalan tidak mematuhi arahan ini merupakan satu kesalahan di bawah Seksyen 21(5) dan boleh dikenakan penalti di bawah Seksyen 57," katanya.

Shamsul Nizam menambah, KPDNHEP turut mengambil pendekatan baharu iaitu penggunaan Surat Pemberitahuan di bawah Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan (AKHAP) 2011 sebagai ‘Soft Approach’.

"Hasil pendekatan ini, kita mendapati sebanyak 12 peniaga di negeri ini (25 peratus) telah menurunkan harga ayam di bawah paras RM9.50 sekilogram dan didapati pendekatan ini sangat berkesan untuk menstabilkan harga ayam di pasaran secara seimbang kepada peniaga dan pengguna.

"Selain itu, kita juga menyarankan pengguna membuat pilihan yang bijak dan perbandingan harga ketika berbelanja," katanya.


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!