X

Kindly register in order to view this article
!

Robok rezeki di Masjid Taman Perling

Jamsani bersama robok rezeki yang terdapat di Masjid Taman Perling.
A
A

JOHOR BAHRU - Masjid Taman Perling di sini, mengambil inisiatif membantu golongan yang memerlukan dengan mewujudkan program robok rezeki sejak dua minggu lalu.

Pengerusi dakwah masjid berkenaan merangkap pengerusi program tersebut, Jamsari Daud berkata, ia bertujuan menyediakan keperluan barangan harian secara percuma kepada golongan yang memerlukan dan tinggal di kawasan sekitar masjid itu.

Menurutnya, tercetusnya idea untuk melaksanakan program tersebut sebagai mempelbagaikan program kebajikan yang dijalankan sebelum ini.

"Sebelum ini, kita sampaikan sumbangan setiap bulan kepada golongan asnaf dan kali ini kita wujudkan robok rezeki untuk bantu lebih ramai golongan yang memerlukan. Antara barangan keperluan asas secara percuma yang disediakan termasuklah minyak, gula, tepung, beras dan sardin.

"Kita harap hanya mereka yang benar-benar memerlukan mengambilnya dan usaha ini dapat membantu meringankan beban mereka," katanya kepada Sinar Harian.

Jamsari berkata, buat masa ini, program tersebut mendapat sumbangan daripada golongan tertentu.

"Ada pihak yang sampaikan sumbangan dan pihak masjid hanya menunaikan amanah yang diberikan.

"Bagaimanapun, di masa akan datang kita sentiasa mengalu-alukan sumbangan pihak lain dan secara tidak langsung program ini dapat menggalakkan amalan sedekah di kalangan umat Islam," katanya.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!