Lebih 235,000 penduduk Pahang belum daftar vaksin

Sehingga hari ini lebih 50 peratus golongan dewasa di Pahang sudah menerima dua dos vaksin. - Foto Bernama
Sehingga hari ini lebih 50 peratus golongan dewasa di Pahang sudah menerima dua dos vaksin. - Foto Bernama
A
A
A

KUANTAN - Lebih 235,000 atau 20 peratus penduduk Pahang yang masih belum mendaftar dengan aplikasi MySejahtera bagi mendapatkan suntikan vaksin Covid-19 walaupun layak untuk menerimanya, dinasihatkan mendaftar segera bagi membolehkan negeri ini mencapai imuniti kelompok lebih pantas.

Pengarah Kesihatan Pahang, Datuk Dr Nor Azimi Yunus berkata, suntikan vaksin adalah salah satu ikhtiar bagi mengawal Covid-19, dan sehingga hari ini lebih 50 peratus golongan dewasa di Pahang sudah menerima dua dos vaksin.

“Pahang hari ini merekodkan sebanyak 839 kes baharu, angka yang agak tinggi, namun jika kita lihat trend kumulatif mingguan dan purata seminggu kes harian, kita dapati ada menunjukkan penurunan.

“Trend penurunan ini pertama kali dilihat dalam tempoh sembilan minggu dan berlaku seiring dengan peningkatan liputan vaksinasi di Pahang,” katanya menerusi hantaran di laman Facebook rasminya.

Pahang sebelum ini menyasarkan kira-kira 80 peratus penduduknya menerima vaksin lengkap pada penghujung Oktober iaitu sebelum musim tengkujuh bermula. - Bernama

Artikel Berkaitan:
Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!