X

Kindly register in order to view this article
!

Selasa | 19 Oktober 2021

SMGB Group sertai keluarga Pahang Rangers

Pihak PRFC dan SMGB Group selepas majlis menandatangani perjanjian sebagai penaja utama bermula pada saingan musim 2021.
A
A

SMGB Group menyertai keluarga Kelab Futsal Pahang Rangers (PRFC) apabila menandatangani perjanjian sebagai penaja utama bermula pada saingan musim 2021.

Kerjasama PRFC bersama syarikat berasaskan penerokaan dan perlombongan mineral itu dimeterai dalam satu majlis ringkas pada minggu lalu.

Pada majlis tersebut, PRFC telah diwakili oleh Presidennya Tengku Fahd Mua'adzam Shah manakala SMGB Group pula diwakili Ketua Pegawai Eksekutif Datuk Lee Chung Han.

Turut hadir menyaksikan peristiwa bersejarah tersebut adalah Pengerusi SMGB, Tunku Mohamed Alauddin Naquiyuddin; Naib Presiden PRFC, Tengku Datuk Aidy Ahmad Shah serta barisan ahli lembaga pengarah kedua-dua pihak.

Menerusi kerjasama itu, SMGB Group bukan sahaja menghulurkan tajaan berbentuk wang tunai untuk memperkasa PRFC yang akan beraksi dalam saingan Liga Premier Futsal Malaysia (MPFL).

Malah kedua-dua pihak akan turut terlibat di dalam menganjurkan klinik, akademi mahupun program-program khusus untuk mencungkil dan mengetengahkan bakat-bakat baru futsal terutama dari kalangan masyarakat orang asli di Lanchang.

Kedua-dua pihak juga akan terlibat di dalam menyokong konservasi gajah di Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan di Kuala Gandah sebagai satu daripada program tanggungjawab sosial korporat syarikat.

Mengulas mengenai kerjasama yang terjalin, Tengku Fahd berterima kasih di atas sokongan ditunjukkan oleh SMGB Group dan berharap ia menjadi suntikan untuk PRFC terus mengorak langkah besar dalam arena futsal tanah air.

"Ini adalah satu lagi peristiwa penting buat PRFC selepas terdahulu memeterai kerjasama bersama UD Levante (Sepanyol) dan Chonburi Bluewave (Thailand) pada 2020.

"Kehadiran SMGB ke dalam keluarga PRFC amat kita alu-alukan, semoga kerjasama ini memberi satu tonik dan suntikan kepada pasukan, seterusnya memacu kita terus bergerak ke depan dan bergandingan mencipta pelbagai sejarah baru dalam arena futsal," ujar YAM Tengku Fahd.

Selain penerokaan dan perlombongan mineral, SMGB Group juga terlibat dalam pertanian secara bio dinamik dan organik, pemuliharaan hutan serta pemeliharaan hidupan liar, pembangunan dan bidang kesihatan.

Mereka juga terlibat sebagai penaja Liga Indera, platform untuk mencungkil bakat-bakat cilik bola sepak di Kuantan selain turut menaja pasukan Muaythai Negeri Sembilan dan Kedah.

"Ia satu penghormatan untuk SMGB dapat bekerjasama dengan PRFC dan menyokong visi serta matlamat Tengku Fahd menjadikan kelab ini sebagai kelab juara dan kuasa besar futsal baik di dalam negara mahupun di pentas lebih besar seperti Asia dan dunia.

"Dengan sebuah pasukan yang profesional mereka miliki dari pengurusan, kejurulatihan dan barisan pemain, saya percaya PRFC akan mampu berdiri sebagai sebuah pasukan disegani.

"Semua tahu PRFC sudah sedia berada dalam kelas mereka, tanggungjawab kami adalah membantu menyediakan latihan, membangunkan bakat dan memastikan mereka kekal sebagai sebuah pasukan yang unggul. Kami gembira untuk menjadi sebahagian daripada pasukan ini.

"Kita juga mahu membina kesedaran tentang pemeliharaan gajah melalui pasukan futsal, dan akan bekerjasama untuk program konservasi di Kuala Gandah lantas menjayakan CSR syarikat kami," kata Chung Han.

Sebagai rekod, pada 2019, Pahang Rangers yang diperkuatkan himpunan pemain kebangsaan muncul sebagai naib juara edisi sulung MPFL dan mensasarkan untuk bergelar juara pada musim berikutnya.

Namun saingan musim 2020 terpaksa dibatalkan kerana pandemik Covid-19 manakala bagi musim 2021 saingan dijangka berlangsung sekitar Oktober ataupun November.


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!