14 juta dos vaksin Sinovac akan dijual mulai bulan ini

No Image Caption
A
A
A

SHAH ALAM - [DIKEMASKINI] Sebanyak 14 juta dos vaksin Sinovac akan dijual Pharmaniaga Bhd kepada syarikat swasta dan negeri yang berminat mulai bulan ini sehingga September, kata Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata, penjualan vaksin secara terus kepada pihak yang berminat itu telah mendapat kebenaran Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin Covid-19 (JKJAV) dan diyakini akan mempercepatkan lagi usaha mencapai imuniti kelompok lebih awal daripada yang dirancang.

“Negeri-negeri juga ada berminat mahu beli secara terus, sebagai contoh Selangor telah lama meminta menjual terus kepada mereka tetapi Jawatankuasa ini mempunyai jadual program mereka sendiri, sebab itulah kita belum boleh berikan terus,” katanya pada sidang akhbar pada Rabu.

Ismail Sabri sebelum itu menyaksikan penyerahan kelompok dos terakhir vaksin Sinovac kepada Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba selaku wakil kerajaan oleh Pengarah Urusan Kumpulan Pharmaniaga Datuk Zulkarnain Md Eusope.

Beliau berkata, Pharmaniaga telah berjaya membekalkan 12 juta dos vaksin Sinovac empat setengah bulan lebih awal daripada jadual kontrak asal dan pada 19 Julai lepas, kerajaan telah bersetuju untuk pembelian dua juta dos Sinovac lagi, bagi menampung Operasi Lonjakan Kapasiti.

AKAN MENYUSUL

Artikel Berkaitan:
Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!