Kasihkan cucu dan keluarga, Nek Som buat keputusan ambil vaksin

Som bergambar selepas menerima suntikan vaksin dos pertamanya di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) di Dewan Wawasan 2020 Kangar pada Rabu. - Foto Bernama
Som bergambar selepas menerima suntikan vaksin dos pertamanya di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) di Dewan Wawasan 2020 Kangar pada Rabu. - Foto Bernama
A
A
A

KANGAR - Demi sayangkan cucu dan bimbang tidak dapat bersentuhan serta bermesra dengan ahli keluarga mendorong seorang nenek berusia 103 tahun membuat keputusan untuk menerima suntikan dos pertama vaksin Covid-19 hari ini.

Som Raman atau lebih mesra disapa Nek Som dari Kampung Balik Guar, di sini merupakan individu tertua di Perlis direkodkan menerima vaksin di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Dewan 2020 Kangar.

"Menantu kata kalau tak cucuk, (suntik vaksin) tak boleh peluk cucu...bersentuhan dengan sesiapa pun tak boleh, bahaya jangkitan wabak Covid-19.

"Saya pun tak mau ada jangkitan wabak, saya sayang semua, jadi saya pun nak ada perlindungan diri," katanya kepada pemberita di sini pada Rabu.

Menantunya Fauziah Deraman, 65, berkata, ibu mertuanya itu gemar berjalan kaki ke rumah anak-anak yang jaraknya kira-kira 100 meter dari rumahnya apabila bosan di rumah.

"Saya kerap pesan agar tidak keluar berjalan di kampung dan tidak boleh bersentuhan, dia sedih dan bimbang jika terbatas untuk bergaul dengan cucu-cucunya tanpa suntikan vaksin dan minta cucunya daftarkan untuk ambil vaksin,” katanya.

Fauziah berkata, untuk dos kedua ibu mertuanya yang mempunyai lebih 20 orang cucu dan lebih 40 cicit itu juga bersedia untuk melengkapkan vaksin dos kedua pada 28 Julai ini. - Bernama

Artikel Berkaitan:

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!