X

Kindly register in order to view this article
!

YKTLJ bantu lebih 1,000 pesakit kanser

x-default
A
A

JOHOR BAHRU – Sehingga kini, Yayasan Kanser Tunku Laksamana Johor (YKTLJ) telah berjaya membantu lebih 1,000 pesakit kanser yang terdiri dalam kalangan kurang berkemampuan di negeri ini melibatkan bantuan bernilai RM5.77 juta.

Exco Kesihatan, Alam Sekitar dan Pertanian negeri, Dr Sahruddin Jamal berkata, pada masa sama, yayasan itu telah menganjurkan lebih daripada 115 program termasuklah kesedaran kanser, program mengumpulkan dana, lawatan ke kanser rumah sakit dan bengkel sukarelawan.

“Malah, Kompleks Yayasan Tunku Laksamana Johor di Hospital Permai, Wad Hematologi YKTLJ di Hospital Sultanah Aminah dan Pusat Onkologi Tunku Laksamana di Hospital Pakar Sultanah Fatimah Muar merupakan sumbangan pihak YKTLJ kepada Jabatan Kesihatan Negeri Johor khusus untuk rakyat Johor.

“Diharap usaha ini menjadi pemangkin kepada semua badan bukan kerajaan (NGO) lain untuk membantu usaha kerajaan mencegah dan mengubati penyakit kanser,” katanya semasa menyempurnakan Hari Kanser Sedunia Peringkat negeri Johor 2019 di Paradigm Mall, di sini, semalam.

Sahruddin berkata, tambahan pula, kerajaan negeri telah menyediakan Skim Peduli Kesihatan untuk Kumpulan B40 yang akan dimulakan pada Mac 2019.

“Skim ini menyediakan perkhidmatan pemeriksaan kesihatan, bantuan perubatan, insentif melengkapkan rawatan kanser dan pengangkutan tambang insentif.

“Manakala, Skim Perlindungan Nasional, mySalam telah diperkenalkan untuk membantu Kumpulan B40 dengan memberikan perlindungan perubatan dalam bentuk bantuan kewangan apabila berlaku kecemasan atau masalah kesihatan untuk 36 jenis penyakit kritikal yang turut meliputi kanser.

“Kerajaan telah memperkenalkan kedua-dua skim ini untuk memperluaskan akses kepada perkhidmatan kesihatan yang diperlukan, mengurangkan bebanan kos rawatan dan meningkatkan kualiti hidup Kumpulan B40,” katanya.

Beliau berkata, kanser kini merupakan penyebab kedua kematian tertinggi di kalangan rakyat negeri ini yang mana tiga jenis kanser yang paling tinggi di kalangan lelaki di Malaysia adalah warna kulit iaitu 16.4 peratus (%) diikuti paru-paru (15.8%) dan nasofaring (8.1%).

“Manakala wanita membabitkan kanser payudara iaitu 32.1% dan dianggarkan 60% kanser di Malaysia dikesan pada tahap lewat iaitu pada tahap III dan IV. Kelewatan ini selalunya menyebabkan kesukaran untuk sembuh dan bebas daripada kanser.

“Saya sangat gembira mendengar usaha Jabatan Kesihatan Johor yang sangat prihatin untuk menyediakan rawatan kanser rawatan dan pemulihan di Pusat Onkologi Hospital Sultan Ismail.

"Ini adalah selari dengan komitmen kerajaan negeri untuk menyediakan perkhidmatan kepakaran yang mudah capai kepada rakyat Johor,” katanya.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!