Ramai OKU gagal vaksin Covid-19

Gambar hiasan. Foto 123RF
Gambar hiasan. Foto 123RF
A
A
A

HAMPIR 10,229 daripada 240,991 golongan orang kurang upaya (OKU) yang berdaftar menerusi aplikasi MySejahtera sudah menerima suntikan vaksin Covid-19 dos pertama di seluruh negara.

Namun, angka tersebut masih rendah dan perlu diperluaskan lagi dalam usaha membantu mendaftarkan golongan OKU.

Vaksin kini tersedia di seluruh dunia untuk membantu melindungi orang ramai daripada Covid-19, namun ramai OKU yang berisiko lebih tinggi belum diutamakan di seluruh dunia.

Kekurangan ekuiti ini mengabaikan pelbagai faktor sosial, pengaturan hidup, seperti memerlukan penjagaan orang lain atau tinggal di tempat ramai. Kadar komorbiditi lebih tinggi telah menyumbang kepada hasil buruk yang tidak seimbang bagi OKU, termasuk kekurangan fizikal, intelektual dan deria.

Sebagai contoh, 60 peratus kematian di United Kingdom adalah OKU, kadar kematian kira-kira dua kali ganda daripada jumlah penduduk umum.

Walaupun 15 peratus populasi dunia tergolong dalam kategori OKU dalam beberapa bentuk, beberapa negara secara sistematik mengumpulkan data yang tidak diasingkan untuk memahami dan mengukur kesan buruk Covid-19.

Beberapa negara telah memprioritaskan vaksin untuk OKU, tetapi program pengedaran mempunyai kelayakan yang membingungkan dan aksesibilitas yang terbatas. Sebagai contoh, di Australia OKU diberi keutamaan, tetapi masih banyak yang belum diberi vaksin.

Di India, aktivis telah melobi vaksinasi di rumah dan sejak Tamil Nadu mengembangkan program, Delhi dan negeri-negeri lain sekarang mengikuti praktik baik mereka.

Artikel Berkaitan:

Antara perkara yang boleh dilakukan bagi mengutamakan OKU diberi vaksin ialah pertama, lokasi vaksinasi mesti diakses, sesuai dengan undang-undang setempat.

Kemudahan yang boleh diakses merangkumi segala-galanya dari ruang fizikal hingga ke persekitaran kemudahan tersebut.

Sekiranya tumpuan dapat beralih ke lokasi yang dapat diakses, dekat dengan komuniti atau depan pintu mereka, lebih banyak OKU dapat menerima vaksin mereka.

Kedua, lokasi pengedaran dan pentadbiran harus berada di lokasi yang mudah dijangkau. Laman web ini perlu diakses secara universal, mempunyai waktu yang lama dan sistem tempahan mudah, sehingga penjadualan, lokasi, dan aksesibilitas tidak membatasi akses individu ke vaksin.Kemudahan

Ketiga, pemacu vaksin dengan sengaja harus menyasarkan OKU, bersama keluarga, pengasuh, ahli terapi, guru, dan kakitangan perubatan yang menyokong OKU.

Mengambil vaksin lebih dekat dengan komuniti dan individu mengurangkan halangan akan memudahkan akses yang lebih besar bagi OKU berisiko.

Keempat, mesti menjadikan sumber Covid-19 termasuk maklumat, nasihat, dan pengumuman awam yang dapat diakses oleh semua orang.

Pusat kawalan dan pencegahan penyakit mempunyai sumber mengenai Covid-19 yang mudah dibaca dan dalam pelbagai format, seperti skrin besar, video dengan kapsyen, dan tafsiran bahasa isyarat dan braille.

Kelima, latihan kakitangan adalah kunci untuk mengubah sikap terhadap OKU. Adalah penting kakitangan yang memberi vaksin kepada OKU harus dididik terlebih dahulu, semaksimum mungkin. Ini harus merangkumi latihan komunikasi dan tempat tinggal untuk memastikan pengalaman itu inklusif dan dapat diakses oleh OKU.

Strategi-strategi ini dapat meningkatkan kebolehaksesan vaksinasi Covid-19 untuk OKU.

Di India dan Kanada, OKU sebahagian besarnya tidak dapat dijangkau, walaupun didesak untuk melindungi individu yang berisiko.

Tanpa bekalan vaksin, keutamaan, usaha bersama untuk aksesibilitas, penyertaan atau jangkauan bagi OKU akan terus ada tentangan dengan akses dan penyerapan, menjadikan populasi OKU berisiko dan tidak divaksinasi.

* Mohd Fudzail Mohd Nor ialah seorang OKU yang pernah menjadi CEO syarikat di Dubai dan Abu Dhabi serta pernah memenangi lima Hadiah Sastera Perdana Malaysia.