X

Kindly register in order to view this article
!

Program turun padang, lembutkan warga emas terima vaksin

Gambar hiasan
A
A

KUALA LUMPUR - Minggu lepas, ibu saya, Khadijah Ujang yang berusia 78 tahun, akhirnya telah mendapatkan suntikan dos pertama vaksin, sekali gus memberi ‘kelegaan’ buat kami lima beradik.

Pada awalnya, beliau bertegas tidak mahu divaksin atas alasan hanya duduk di rumah bersendirian, tidak ke mana-mana, yang pada hematnya itu sudah cukup menjadi perisai bagi menghindarkan dirinya daripada dijangkiti virus COVID-19.

Usaha kami memujuknya untuk mendapatkan vaksin gagal sehinggalah Program Pemberian Vaksin Bergerak Parlimen Jempol diadakan di Dewan Homestay Kampung Lonek selama tiga hari bermula 15 Jun lalu.

Pendekatan yang dilakukan Ahli Parlimen Jempol, Datuk Mohd Salim Mohd Sharif yang menggerakkan pusat vaksin kepada masyarakat sangat membantu penduduk terutama warga emas yang merupakan majoriti penduduk di kampung tradisi di sini.

Menariknya, daripada sesi penerangan mengenai vaksin sehinggalah kepada proses pendaftaran serta pemberian vaksin, semuanya diuruskan dengan mudah hasil kerjasama Kementerian Kesihatan Malaysia (KMM).

Bukan itu sahaja, masalah pengangkutan yang dihadapi dalam kalangan warga emas di kampung tersebut yang sudah tidak mampu berjalan atau memandu mahupun menunggang sendiri kenderaan, turut dibantu dengan menyediakan kemudahan tram bagi menjemput serta membawa pulang mereka selepas selesai program vaksinasi berkenaan.

Hasilnya, seramai 400 penduduk Kampung Lonek telah berjaya mendapat manfaat daripada program ini dengan menerima suntikan dos pertama vaksin termasuklah ibu saya yang mendapatnya pada hari terakhir program, 17 Jun lepas.

Ini adalah antara satu contoh usaha atau pendekatan yang boleh dilakukan wakil rakyat mahupun ketua masyarakat di kampung untuk bersama-sama menggerakkan ikhtiar menjayakan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan bagi menarik lebih ramai warga emas tampil mendapatkan vaksin. Mengambil contoh ibu saya sendiri, yang pada awalnya enggan menerima nasihat ahli keluarga terdekat supaya mengambil vaksin, bagaimanapun berubah fikiran dan akhirnya bersetuju menerima suntikan setelah menyedari kebaikan program pemberian vaksin ini.

Antara sebab keterujaan beliau, apabila melihat ramai rakan sekampungnya yang telah mendapatkan vaksin dan berkongsi pengalaman yang ‘baik-baik’, sekali gus mengubah 100 peratus pandangan beliau mengenainya.

Perkara yang paling dibimbangi beliau sebelum ini adalah kesan vaksin memandangkan dirinya yang sudah uzur, bagaimanapun persepsi itu terbukti salah.

Ini kerana, tidak ada kesan sampingan yang teruk berlaku selepas divaksin malah beliau boleh melakukan aktiviti hariannya seperti memasak, membuat kerja rumah dan bercucuk tanam di halaman rumah.

Sedia maklum, banyak aspek perlu diambil kira dalam melaksanakan pemberian vaksin khususnya kepada warga emas terutamanya yang tinggal di kawasan luar bandar dan pedalaman berikutan faktor usia, kesihatan dan juga masalah kemudahan seperti pengangkutan.

Ini menjadi antara satu cabaran utama dalam pelaksanaan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan fasa kedua yang memberi keutamaan kepada warga emas dan Orang Kurang Upaya (OKU).

Sehingga 5 Jun lepas, daripada 3.5 juta warga emas berumur 60 tahun ke atas, kira-kira sejuta telah menerima sekurang-kurangnya satu dos suntikan vaksin dan Malaysia menyasarkan 80 peratus populasi atau sekitar 24 juta penduduk negara ini mendapat vaksin menjelang Februari 2022 bagi mencapai imunisasi kelompok.

Oleh itu, untuk mempercepatkan pemberian vaksin kepada kumpulan sasar seperti warga emas, pemberian vaksin secara bergerak lebih praktikal seperti yang dicadangkan pakar kesihatan.

Wakil rakyat atau penghulu, ketua kampung, para pemimpin komuniti terutamanya di kawasan luar bandar perlu bersama-sama turun padang dengan lebih ‘agresif’ untuk memujuk komuniti memahami kesan pandemik dan kepentingan vaksinasi, menurut Pensyarah Kanan Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi Universiti Putra Malaysia (UPM), Dr Syed Agil Alsagoff.

"Pengaruh mereka yang sangat dekat dalam kalangan masyarakat harus digunakan menterjemahkan misi kerajaan dengan menyebarluaskan maklumat mengenai vaksinasi kepada komuniti di sekeliling mereka.

"Mereka (pemimpin masyarakat) harus menggunakan ruang yang dimiliki untuk membantu dalam usaha memastikan negara mencapai imuniti kelompok dan seterusnya melandaikan lekuk jangkitan COVID-19,” katanya kepada Bernama.

Khidmat mobiliti vaksinasi di kampung dan kawasan luar bandar, katanya perlu diperluaskan lagi dengan menggunakan kaedah berkelompok bagi mengurangkan bebanan logistik.

Cara ini bagi membolehkan penduduk kampung mendapat khidmat vaksinasi dengan pantas, cekap terutamanya dalam kalangan komuniti yang tidak berkeupayaan melakukan pergerakan seperti OKU dan warga emas.

Jelas beliau lagi, sesi kaunseling bersama komuniti juga harus diperbanyakkan bagi memberikan keyakinan tinggi kepada mereka untuk melaksanakan tanggungjawab tersebut.

"Para pemimpin seperti wakil rakyat, pegawai daerah haruslah menggunakan daya kreativiti mereka mengadakan kempen kesedaran dengan menjelajah dari rumah ke rumah, atau kawasan penduduk dengan memberikan penerangan jelas mengenai kepentingan vaksinasi dan proses tersebut, supaya mudah difahami golongan ini,” katanya.

Mereka yang berumur 60 tahun ke atas diberi keutamaan dalam pemberian vaksin fasa kedua menerusi program imunisasi tersebut yang sedang berjalan ketika ini, memandangkan mereka merupakan golongan rentan dan berisiko tinggi. - Bernama


Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!