X

Kindly register in order to view this article
!

Sabtu | 21 Mei 2022

Tunku Ismail mahu kerjasama Johor, Indonesia diperkukuh

Tunku Ismail Sultan Ibrahim
A
A

JOHOR BAHRU - Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim mahu kerjasama Johor dan Indonesia terus diperkukuhkan dalam pelbagai bidang khususnya dalam perdagangan dan pelaburan selepas tempoh pasca pandemik Covid-19 kelak.

Seruan itu dinyatakan Tunku Ismail ketika berkenan menerima menghadap delegasi Konsulat Jeneral Republik Indonesia (KJRI) Johor Bahru di sini pada 12 Mei lepas.

Konsul Jeneral KJRI Johor Bahru Sunarko berkata, kerjasama itu penting bagi membawa kesejahteraan kepada rakyat Johor dan republik itu.

“Dalam pertemuan itu, saya melaporkan keadaan kerjasama antara kedua-dua pihak dan baginda menyatakan keperluan untuk terus meningkatkan kerjasama. Kita serumpun, jadi situasi pandemik tidak sepatutnya mengurangkan hubungan baik antara kedua-duanya,” katanya.

Selain itu, sektor lain yang turut ditekankan dalam pertemuan itu ialah hubungan rakyat kepada rakyat.

Sebelum ini, KJRI melalui Konsul Hal Ehwal Ekonominya, S.= Ari Wardhana dilaporkan berkata, Johor memiliki ruang dan peluang yang luas untuk meningkatkan lagi nilai dagangan dengan Indonesia khususnya di Kepulauan Riau.

Ini susulan lokasi strategik Johor dalam kawasan Segitiga Pertumbuhan Singapura-Johor-Riau (SIJORI), yang mana Riau merupakan antara 15 Zon Ekonomi Khas Indonesia.

Mengikut rekod KJRI, SIJORI secara tidak langsung telah membantu Johor menerima pelaburan dalam sektor pembuatan bernilai hampir RM8.5 bilion dalam tempoh antara 2013 hingga 2019, sekali gus menandakan terdapat banyak lagi peluang kerjasama ekonomi yang boleh diterokai pada masa depan.

Selain KJRI, Menteri Besar Johor Datuk Hasni Mohammad pernah menyatakan minat untuk mengaktifkan semula kerjasama semua pihak dalam SIJORI yang diwujudkan sejak 1993. -Bernama


Jangan lupa follow kami di Instagram, Telegram dan TikTok
Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah © 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!