X

Kindly register in order to view this article
!

TDA rangka strategi ICP bantu pulih ekonomi negara

Sharoul Jambari
A
A

TECHNOLOGY Depository Agency (TDA) menyokong penuh usaha kerajaan dalam melaksanakan Pelan Pemulihan Negara bagi membendung penularan wabak Covid-19.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Dr Sharoul Jambari berkata, TDA selaku agensi yang dimandatkan oleh Kementerian Kewangan bagi melaksanakan Program Kolaborasi Industri (Industrial Collaboration Programme - ICP) merangka strategi pelaksanaan.

Menurutnya, strategi itu membantu pemulihan ekonomi negara mengikut tiga keutamaan seperti peluang pekerjaan khususnya dalam bidang teknikal, kemahiran tinggi dan berkepakaran termasuklah secara 'upskilling' serta 'reskilling' pasca Covid-19.

“Selain itu, pembangunan kapasti dan keupayaan khususnya melibatkan syarikat-syarikat perusahaan kecil dan sederhana termasuk padanan serta kerjasama strategik bersama pemain global.

“Ketiga, kolaborasi bersama insiatif-insiatif kerajaan sedia ada seperti program pembangunan vendor (PPV), pembangunan teknologi, pengkomersialan dan sebagainya melalui kerjasama strategik,” katanya dalam satu kenyataan pada Jumaat.

Menurut Sharoul, usaha tersebut juga memerlukan kerjasama yang erat antara TDA bersama pihak kementerian dan pemain industri agar kepentingan bersama dapat dicapai.

Katanya, TDA berharap sokongan berterusan daripada pihak kementerian dan agensi serta syarikat-syarikat berkaitan kerajaan (GLC) untuk memperkasakan pelaksanaan ICP terhadap perolehan-perolehan yang mampu memberi nilai tambah yang tinggi.

“Ia adalah bagi pembangunan negara dari segi pembangunan modal insan, teknologi, industri dan seterusnya merangsang pertumbuhan dan pemulihan ekonomi negara,” ujarnya.


Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!